Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ύψους 77,8 εκατ. ευρώ στο δ. Νεάπολης Συκεών

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ύψους 77,8 εκατ. ευρώ στο δ. Νεάπολης Συκεών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες (Τρίτη 13/11) η διαβούλευση για τον προϋπολογισμό του 2024, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου να την χαρακτηρίζει ως μία «υποδειγματική διαδικασία».

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Ακολουθώντας μία «υποδειγματική διαδικασία» όπως τη χαρακτήρισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων αλλά και πολίτες που προέκυψαν από κλήρωση αφού εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2024 ύψους 77.830.528,23 ευρώ και το Τεχνικό Πρόγραμμα αξίας 20.377.110,15 ευρώ.

Στην υβριδική συνεδρίαση της επιτροπής (με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης) την οποία διηύθυνε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, πήραν το λόγο συνολικά 49 εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες δημότες.

Παρόντες εκτός από τον δήμαρχο και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ και Οικονομικών και Νέας Γενιάς και πρόεδρο της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Τερζίδου ήταν οι αντιδήμαρχοι Διοικητικών Υπηρεσιών και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης, Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Τσακιρίδης, Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Αλεξιάδου, Δόμησης, Δημοτικής Αστυνομίας και αδέσποτων ζώων Ιωάννης Ζαρίφης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός και ο πρόεδρος της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε την προσήλωση της δημοτικής αρχής στις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες ακόμη και λίγες μέρες μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως επισήμανε, η τήρηση των κανόνων της διαφάνειας και της νομιμότητας στη διαχείριση των οικονομικών είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές στις οποίες στηρίζεται διαχρονικά το εύρωστο ταμείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών. «Πρόκειται για διαδικασία η οποία έχει για πολλούς δήμους ατονήσει αν και προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Εμείς την τηρούμε ουσιαστικά και όχι τύποις γιατί τη θεωρούμε ζωογόνα διαδικασία με συμμέτοχο και κοινωνό τον πολίτη αν και πιστεύουμε πως μπορεί να βελτιωθεί με οδηγό τις Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες είναι πρωταθλήτριες στον βαθμό αποκέντρωσης γι’ αυτό και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ευημερίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.»

Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο η μεγάλη συμμετοχή σε ανάλογες διαδικασίες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επαφής με την κοινωνία, σε επικοινωνία και διαβούλευση με τους πολίτες, τους συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς ακόμη και για επιμέρους θέματα όπως συνέβη πρόσφατα με αντικείμενο την ανάπλαση της Δενδροφυτείας».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές παρουσιάζοντας αναλυτικά το τεχνικό πρόγραμμα, ευχαρίστησε τους δημότες για την αποδοχή και μίλησε για ένα πρόγραμμα προσηλωμένο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του δήμου, την κοινωνική συνοχή, την ενίσχυση Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται από την προηγούμενη θητεία και συνεχίζονται και άλλα που αρχίζουν άμεσα με τα περισσότερα να έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Μεταξύ των μεγάλων έργων είναι η ανάπλαση της Επταπυργίου, 50 κάθετων δρόμων και πέντε πάρκων της περιοχής που αφορά περίπου το 1/5 της συνολικής έκτασης του δήμου, τα έργα Νέα Πόλη και Καλλιθέα για την αστική αναζωογόνηση περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Νεάπολης και Συκεών, την ολοκλήρωση του εξοπλισμού του Δημοτικού Διαγνωστικού Κέντρου της Επταπυργίου, την κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού Πεύκων, τη δημιουργία Κέντρου αντιμετώπισης Alzheimer και συγγενών διαταραχών στα Πεύκα, την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών, τις επισκευές και συντηρήσεις 1ου-3ου Νηπιαγωγείων Αγίου Παύλου και 16ου Νηπιαγωγείου Συκεών, τις συντηρήσεις σχολικών συγκροτημάτων του δήμου κλπ

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου δήλωσε υπερήφανη που υπηρετεί έναν υγιή οικονομικά δήμο παρά το στραγγαλισμό των ΟΤΑ από την κεντρική εξουσία, για έναν δήμο που πατάει στα πόδια του σύμφωνα με την παράδοση που έχει χτίσει η παρούσα διοίκηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μη επιβολή αυξήσεων στα δημοτικά τέλη και στη διατήρηση των εκπτώσεων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Στόχος μας είναι», όπως είπε, «η βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών με το βλέμμα στη νέα γενιά και επίκεντρο την η αναβάθμιση της παιδείας». Μιλώντας για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων υποστήριξε ότι πρόκειται για κυβερνητικό μέτρο που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει και πρόσθεσε ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών φρόντισε ωστόσο να ενσωματώσει τον προϋπολογισμό των νομικών προσώπων στον γενικό δημοτικό προϋπολογισμό.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα