Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤα σενάρια για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Απρίλιο

Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Απρίλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, άφησε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και υπάρχει το ενδεχόμενο οι τιμές να ξεφύγουν πάλι τον επόμενο χειμώνα και για αυτό το σκοπό θα πρέπει η διαχείριση των πόρων που διαθέτει η κυβέρνηση (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) να γίνεται με σύνεση. “Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι η τελική τιμή για τους καταναλωτές να κυμαίνεται στα επίπεδα των 15 με 16 σεντς ανά κιλοβατώρα που σημαίνει ότι με τις τιμές που ανακοινώθηκαν προχθές από τους παρόχους, αρκετές εταιρείες εμφανίζουν τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες.

Πάντως, όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, ως τιμή αναφοράς θα ληφθεί το τιμολόγιο που ανακοινώθηκε από το δεσπόζοντα παίκτη, δηλαδή από τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή για τον Απρίλιο στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει επιδότηση της τάξης του 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο, η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ήταν της τάξης των 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Το κόστος για τις επιδοτήσεις του Μαρτίου ανήλθε στα 58,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι τον Απρίλιο εάν τελικώς δοθεί 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, τότε θα μειωθεί πάνω από 50%, περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της αγοράς λιανικής ρεύματος μετά την αλλαγή που έγινε τον περασμένο Αύγουστο με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την υποχρέωση των παρόχων να ανακοινώνουν τις τιμές τους για τον επόμενο μήνα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα σήμερα οι εταιρείες να ανακοινώνουν χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: capital

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα