Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤα «φέσια» του Δημόσιου ξεπέρασαν τα 3 δισεκ. ευρώ – Το 57%...

Τα «φέσια» του Δημόσιου ξεπέρασαν τα 3 δισεκ. ευρώ – Το 57% αφορά οφειλές νοσοκομείων

Μετά από μια σύντομη περίοδο αποκλιμάκωσης, το φράγμα των 3 δισεκ. ευρώ «έσπασαν» και πάλι οι οφειλές του Δημοσίου προς την αγορά (προμηθευτές κ. αλ.) στο τέλος Σεπτεμβρίου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορούν σε χρέη νοσοκομείων.

Ο μηδενισμός των οφειλών του κράτους προς την αγορά, έχει εξελιχθεί σε άλυτο πρόβλημα, παρά τις κυβερνητικές δράσεις και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες αυξάνονται μάλιστα με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και είχαν διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 2,376 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 590 εκατ. ευρώ και τις οφειλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φθάνουν τα 3,065 δισ. ευρώ.

Βελτίωση καταγράφηκε μόνο στο μέτωπο των φόρων. Οι φόροι που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των χρεών δείχνει ότι:

Τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές έχουν τα νοσοκομεία. Έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,374 δισ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ που ήταν το υπόλοιπο των οφειλών τον Δεκέμβριο του 2022. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένο κονδύλι 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 505 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Δεκέμβριο.
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφθασαν τον Σεπτέμβριο στα 150 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και 82 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 207 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα