Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣτεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο: Με ποιες προϋποθέσεις γίνεται «πάγωμα» των δόσεων

Στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο: Με ποιες προϋποθέσεις γίνεται «πάγωμα» των δόσεων

.

******

έα αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αποφασίστηκε για τον Μάιο. Να σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2022 έχουν γίνει αυξήσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται στις τρεισήμισι δόσεις, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη. Δηλαδή, εξήγησε, ο δανειολήπτης καλείται να καταβάλει περί τις τρεισήμισι δόσεις παραπάνω σε σχέση με αυτές που κατέβαλε πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει μέχρι τώρα επτά αυξήσεις επιτοκίων και αναμένονται και άλλες. Να δώσουμε ένα παράδειγμα για το τι σημαίνουν αυτές οι επτά αυξήσεις που έχουν γίνει:

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο εικοσαετίας:

  • Η μηνιαία δόση από 536 ευρώ που ήταν το προηγούμενο Ιούλιο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 693 ευρώ, δηλαδή μια επιβάρυνση κατά 160 ευρώ το μήνα, ή 1920 ευρώ ετησίως, που είναι μια μεγάλη αύξηση.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος υπήρξε η απόφαση για το πάγωμα ή και τη μείωση ουσιαστικά των επιτοκίων. Αυτή η απόφαση, η οποία έγινε πριν την έβδομη αύξηση που αναφέραμε, αφορά όλους τους συνεπείς δανειολήπτες.

Υπάρχει μια μείωση 0,20% από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, αλλά μόνο για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που στις 28 Απριλίου δεν είχαν ούτε μία δόση σε καθυστέρηση.
Αν υπήρχε έστω και κατά μία ή δύο ημέρες καθυστέρησης στη δόση κάποιου σε αυτή την περίπτωση δεν εντάσσεται σε αυτό το πρόγραμμα του παγώματος και της μείωσης.

Επίσης, το ποσό του δανείου θα έπρεπε να έχει εκταμιευθεί έως τις 21/12/ 2022. Για αυτούς τους δανειολήπτες δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση έως τον Μάιο του 2024, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να κάνουν κάποια αίτηση.

  • Όσοι όμως στις 28/4/2023 χρωστούσαν έστω και μία δόση εξαιρούνται από αυτήν την απόφαση των τραπεζών.

Όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και δεν εντάσσονται σε αυτό το «πάγωμα» των επιτοκίων μπορούν ωστόσο να κάνουν αίτηση στις τράπεζες και να ζητήσουν την μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό, είπε, γιατί, όπως γνωρίζουμε, θα γίνουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Επίσης τρέχει η επιδότηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων. Εκεί θα πρέπει να γίνει αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της πλατφόρμας για τους ευάλωτους. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Τα κριτήρια είναι πιο διευρυμένα, από 27.300 ευρώ στα 29.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα, και 180.000 ευρώ στα 234.000 ευρώ το περιουσιακό εισόδημα, τόνισε η κ. Φραγκάκη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα