Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣτα «μανταλάκια» βγάζει τους μεγάλους φοροφυγάδες η ΑΑΔΕ

Στα «μανταλάκια» βγάζει τους μεγάλους φοροφυγάδες η ΑΑΔΕ

- Advertisement -

Λίστα με ονόματα φοροφυγάδων που χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ ανακοινώνει μετά τις εκλογές η ΑΑΔΕ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ο κατάλογος με τους οφειλέτες έχει επικαιροποιηθεί με αποτέλεσμα μέσα σε αυτόν να βρίσκονται ο οφειλέτης με το φορολογικό φέσι των 800 εκατ. ευρώ που έχει σηκώσει τόσο ντόρο αλλά και δεκάδες άλλα ηχηρά ονόματα εταιρειών και ΕΠΕ με χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλοοφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο τη διαπόμπευσή τους, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για να τα πληρώσουν ή να τα ρυθμίσουν, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις εισπράξεις. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που είχαν δοθεί αυτά τα στοιχεία ήταν πριν από την πανδημία το 2019 και σύμφωνα με αυτά, 24.677 μεγαλοοφειλέτες είχαν κρεμαστεί στα μανταλάκια για οφειλές πάνω από 105 δισ. ευρώ.

Στους καταλόγους που θα ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου η ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με:

α) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).

β) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν τελεσίγραφο στους φορολογούμενους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

● οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής

● οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου

● οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης

● οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και

● οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πάντως ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Πηγή: DNews

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα