Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

ΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

Το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες είχε δημοσιευθεί έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην οποία διαπιστωνόταν πως 4 στου 5 Έλληνες έχουν στραφεί στα φθηνότερα τρόφιμα β’ ποιότητας, 8 στους 10 κόβουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και 2 στους 3 αναβάλλουν εργασίες συντήρησης στο σπίτι και το αυτοκίνητο τους, σύμφωνα με  το topontiki.gr.

Αντίθετα, παρά την αύξηση από 26% σε 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οι δαπάνες για αγορές προϊόντων παραμένουν σε συνήθη επίπεδα. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια σταθερότητα, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με  το topontiki.gr, αυτό που καταγράφεται είναι χαμηλές προσδοκίες αλλά και επιβάρυνσή των οικονομικών των καταναλωτών, με ελαφρώς καλύτερη πορεία όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών (οι οποίες, βέβαια, παραμένουν αρνητικές). Με πιο απλά λόγια δηλαδή για διατροφή, ψυχαγωγία, εστίαση, ψώνια, συντήρηση του σπιτιού και του αυτοκινήτου και λοιπές προσωπικές ανάγκες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέσουν μόνο το 30% του εισοδήματος τους κι αυτό εάν και εφόσον δεν υπάρχουν χρωστούμενα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα