Η κακοκαιρία των περασμένων ημερών έφερε το πρώτο κρας τεστ του χειμώνα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά. Το ρεύμα «τσουρουφλίζει» και όλοι προσπαθούν να υπολογίσουν πόσες κιλοβατώρες καίει η κάθε συσκευή που έχουν στο σπίτι τους.
Για τον λόγο αυτό, η ΡΑΕ έχει «στήσει» μια διαδραστική ιστοσελίδα, το ElectricityCostCalculator.gr, στην οποία οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και με ακρίβεια ακριβώς τις κιλοβατώρες που καίνε οι ηλεκτρικές τους συσκευές. Στη συνέχεια, μπορούν να υπολογίσουν και το κόστος που «βαρύνει» η κάθε μία τον λογαριασμό του ρεύματος.
Πιο αναλυτικά:
Μόλις μπείτε στην ιστοσελίδα (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλα τα δωμάτια ενός σπιτιού. Πατώντας αρχικά πάνω στις συσκευές, εμφανίζονται συμβουλές περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.
Πηγαίνοντας παρακάτω, θα μπορέσετε να μάθετε πόσες κιλοβατώρες καίει κάθε συσκευή που έχετε στο σπίτι.
Επιλέγετε Είδος Χρήσης / Συσκευής, αναγράφετε την ισχύ σε Watt, τον Χρόνο Λειτουργίας που είναι αναμμένη ανά ημέρα.
Τα αποτελέσματα θα σας βγάλουν την ημερήσια κατανάλωση σε kWh, το κόστος / ημέρα σε ευρώ και στο τέλος τη μηνιαία κατανάλωσή σας.
Για τη διευκόλυνσή σας, η ΡΑΕ έχει ήδη προεπιλέξει τις τυπικές συσκευές που διαθέτει ένα μέσο νοικοκυριό, όμως μπορείτε να συμπληρώσετε και άλλες. Τα αποτελέσματα βγαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια κάθε Προμηθευτή όπως αυτά ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ.
Η συσκευή που καίει το πιο πολύ ρεύμα στο σπίτι χειμώνα – καλοκαίρι
«Υγρές συσκευές» είναι αυτές που στη λειτουργία περιλαμβάνουν τη χρήση νερού, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
Όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος των δύο «ένοχων» συσκευών, ο Βρετανικός Οργανισμός Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust» (EST) αναφέρει ότι αυτές οι δύο απαρτίζουν το 16% του συνολικού μας λογαριασμού, φθάνοντας κατά μέσο όρο στις 210 σχεδόν κιλοβατώρες τον μήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Spark Energy».
Οι συσκευές που πρέπει να «σβήνουμε» από 6 μέχρι 9 το βράδυ
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι εξής:
Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter