Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠτολεμαΐδα: Mονόδρομος η αύξηση του 57% στην τιμή της τηλεθέρμανσης

Πτολεμαΐδα: Mονόδρομος η αύξηση του 57% στην τιμή της τηλεθέρμανσης

Μονόδρομος για τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας, ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για την αναπροσαρμογή της τιμής Μονάδας θερμικής ενέργειας κατά 57%, 47%, από τα 40 στα 63 Ευρώ, μετά από 13 χρόνια σταθερής τιμής, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Επιχείρησης, ενώ η αύξηση θα «αποτυπωθεί» στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιχείρησης Δημήτρης Καρακασίδης απαρίθμησε τους λόγους που συνέβαλαν στην αναπροσαρμογή της τιμής και αφορούν στα: 1)Το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας, παρουσιάζει αύξηση 118%, επιβαρύνοντας την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,90 €/MWhth. 2).Το κόστος προμήθειας της θερμικής Ενέργειας ανα τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας με αύξηση 20% επιβαρύνει την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 17 Ευρώ την MWhth. 3) Η ίδια συμμετοχή της ΔΕΤΗΠ για την αποπληρωμή της οφειλής ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων, η οποία με βάση το από 17/9/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Εορδαίας, Αμυνταίου και Κοζάνης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, του ΣΔΑΜ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανέρχεται στα 3 εκ. € ανά έτος, επιβαρύνει την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,40 €/MWhth.

Το μέσο κόστος θέρμανσης με τηλεθέρμανση για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα ανέλθει από τα 450 €/έτος (στοιχεία έτους 2022) στα 710 €/έτος. O κ. Καρακασίδης υπογράμμισε πως παρά την αύξηση της τιμής της Τ/Θ, δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή το επενδυτικό κόστος της ΔΕΤΗΠ συνολικού ύψους 9.000.000 Ε, όπως δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρολεβήτων, η τηλεθέρμανση παραμένει κατά πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης, φθάνοντας μάλιστα σε ποσοστό μείωσης που αγγίζει το 61,74 %,και είναι φθηνότερη περίπου κατά 35 % από το φυσικό αέριο.

Κατέληξε λέγοντας πως «η Δ.Ε.ΤΗ.Π., παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι οδηγούν σε ανατίμηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, θα συνεχίσει να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τον κοινωφελή της χαρακτήρα, παρέχοντας στους καταναλωτές της, θερμική ενέργεια χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά αποδεκτή για τον αστικό ιστό της πόλης μας“.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα