Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠρο των πυλών 4 νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,15 δισ. ευρώ

Προ των πυλών 4 νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,15 δισ. ευρώ

Τον δρόμο της έγκρισης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων παίρνουν τέσσερα σημαντικά επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,15 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για τρία projects που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στις στρατηγικές επενδύσεις: το mega project στο λιμάνι του Αστακού, η επένδυση σε ΑΠΕ της κοινοπραξίας Faethon, όπου συμμετέχει ο Ομιλος Τσάκου, και τοproject «Hermes» της Intracom Telecom για τη δημιουργία ασύρματων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Τέλος, είναι και η υπαγωγή της επένδυσης που κάνει η Digital Realty στην Κρήτη στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο επενδυτικό σχέδιο της Mirum Hellas, καθώς και ένταξη του τουριστικού επενδυτικού σχεδίου ύψους 107,6 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs στη Χαλκιδική.

Με τα τέσσερα projects επί της ουσίας θα επιχειρηθεί ένα restart στη διαδικασία του καθεστώτος των στρατηγικών και εμβληματικών επενδύσεων που μετά το καλοκαίρι μοιάζουν «παγωμένες». Συνδυαστικά και με τις καθυστερήσεις στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επηρέασαν την τελική εικόνα της χώρας αναφορικά με το αποτύπωμα των επενδύσεων στην οικονομία, με τη Eurostat να καταγράφει ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με το 2022, έτος-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά την εργαλειοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η αναλογία των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε το 2023 στο 13,9% από 13,7% το 2022. Σημειωτέον ότι το 2019 ήταν στο 10,7%. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης, με τον μ.ο. της συμβολής των επενδύσεων στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 22,5%.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα