Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαPower Pass: Σήμερα οι αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Power Pass: Σήμερα οι αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουλίου αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για το Power Pass, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά, αλλά ο στόχος είναι να πιστωθεί ολόκληρο το ποσό στον κάθε δικαιούχο. Συνολικά υποβλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις για Power Pass σε σύνολο 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών που πληρούν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Το ποσό που θα λάβουν οι 2,8 εκατ. δικαιούχοι είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το πώς θα δαπανηθούν τα σχετικά ποσά. Στην περίπτωση, ωστόσο, που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό στο διπλάσιο της ενίσχυσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος λάβει αποζημίωση 600 ευρώ και εκ των υστέρων διαπιστωθεί ότι δηλώθηκαν ψευδή στοιχεία, θα πρέπει να επιστρέψει 1.200 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι δικαιούχοι, των οποίων η αίτηση θα εγκριθεί, θα ενημερωθούν για την εξέλιξή της στο email και στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει. Βέβαια μπορούν να εισέρχονται στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και να βλέπουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:

Απορριφθείσα: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).
Υπό έλεγχο: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:
Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν στο email και στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει.

• Αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος/συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.

• Αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία αίτηση για τον ίδιο και τον/τη σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις για τα προστατευόμενα μέλη.

Υπό εκκαθάριση: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
Εγκριθείσα: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του/της.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα