Περισσότερο χρόνο από ό,τι οι τιμές ενέργειας θα χρειαστούν οι τιμές των τροφίμων για να υποχωρήσουν σε επίπεδα κοντά σε αυτά που βρίσκονταν στις αρχές του 2021, αφού μαζί με τα προβλήματα στην προσφορά θα πρέπει να λυθούν και δομικά προβλήματα της διεθνούς αγοράς.
Το φαινόμενο του πληθωρισμού των τροφίμων είναι πολυπαραγοντικό και για τον λόγο αυτό θα αργήσει να υποχωρήσει. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας προ δύο ημερών σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα πάρει καιρό να δούμε μειώσεις στις τιμές των τροφίμων σημειώνοντας ότι το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε είναι “η υποχώρηση του ρυθμού των αυξήσεων”.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την κατάσταση, είπε ότι “ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ ψηλά, για πολύ καιρό” Ειδικά για τα τρόφιμα είπε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της εμμονής προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα από τα μέσα του 2021, αλλά και του ανοίγματος της αγοράς της Κίνας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την επίδραση που είχαν μέχρι και τον Ιανουάριο οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 30% των αυξήσεων σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα, γάλα, αυγά, νωπά φρούτα και λαχανικά) και στο 45% για τις αυξήσεις των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και στις δύο κατηγορίες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας από τον Νοέμβριο, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαμε την πρώτη υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τροφίμων στο 14,7% από 15,1% τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση των αυξήσεων στα τρόφιμα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, όσο οι τιμές της ενέργειας μένουν στα σημερινά επίπεδα ή συνεχίζουν να υποχωρούν.
Τα δημητριακά
Ένα δεύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υποχωρήσει ουσιαστικά ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι η αποκατάσταση της προσφοράς βασικών τροφίμων, την έλλειψη των οποίων όξυνε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πλήρης ανατροπή της αγοράς των δημητριακών, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης των δύο σιτοβολώνων της Ευρώπης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αύξησε απότομα τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Παρά τις ενδιάμεσες συμφωνίες, οι τιμές παραμένουν ψηλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η “κρίση των δημητριακών” αυξάνει εκτός από τα τρόφιμα, στα οποία είναι βασικό συστατικό (π.χ. ψωμί, γλυκά), και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως είναι τα κρέατα, το γάλα και τα αυγά, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 65% από την αρχή του 2021.
Τα υπόλοιπα προϊόντα
Το ίδιο πρόβλημα έχει προκαλέσει η έλλειψη βρώσιμων φυτικών ελαίων, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στέρησε από την Ευρώπη και αυτά τα είδη αυξάνοντας τις τιμές τους πάνω από 70%.
Οι ελλείψεις αυτές θα αποκατασταθούν και οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, μόλις βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές των συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που καθιστά δύσκολο η εξάρτηση της ΕΕ από Ρωσία και Ουκρανία, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές όσο και τις διαθέσιμες ποσότητες
Εκτός από τα δημητριακά και τα σπορέλαια, περιορισμένη είναι η διαθεσιμότητα και σε άλλα τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, όπως η ζάχαρη, ο καφές, το τσάι και το κακάο, τα οποία έχουν μείνει στη “σκιά” των υπολοίπων τροφίμων.
To άνοιγμα της αγοράς της Κίνας, μετά την άρση των περιορισμών για τον covid, λύνει κάποια προβλήματα τροφοδοσίας, αλλά αυξάνει το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.
Πηγή: Capital.gr