Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠόσο φόρο πληρώνουν οι Έλληνες σε ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού

Πόσο φόρο πληρώνουν οι Έλληνες σε ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού

.

To 70% τιμής μίας φιάλης αλκοολούχου ποτού αντιστοιχεί σε φόρους που πληρώνει ο καταναλωτής και αποδίδονται στη συνέχεια στο κράτος.

Έτσι, σύμφωνα με το παράδειγμα του προέδρου της Ένωσης Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.), Ισίδωρου Ρεβάχ, αυτή τη στιγμή εάν ένα ποτό στοιχίζει 16 ευρώ στο ράφι, η καθαρή αξία του ποτού είναι 4 ευρώ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλκοολούχων Ποτών, Χάρης Μαυράκης στάθηκε στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, στο γεγονός ότι η Ελλάδα “είναι κατά 5 φορές ακριβότερη από τη Γερμανία. Από το 2010 έως και το 2020 η μείωση της κατανάλωσης ελληνικών αλκοολούχων ποτών ανήλθε στο 30%.

Επίσης εμφανίζεται υποκατάσταση από λαθραία ποτά των ελληνικών αλκοολούχων και από το τσίπουρο των διήμερων παραγωγών, το οποίο είναι συχνά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, συμπλήρωσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Στηρίζουμε HoReCa”, στο οποίο συμμετέχει η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων, οι δύο ενώσεις αλκοολοόυχων αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων.

Τόνισε ότι εάν μειωθεί ο ΕΦΚ θα μειωθεί η κατανάλωση του λαθραίου ποτού και θα μεταφερθεί μέρος αυτής στη νόμιμη κατανάλωση. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η μείωση της γραφειοκρατίας για τον κλάδο, ώστε να επικεντρωθεί σε νέα προϊόντα και στην εξωστρέφεια. Στάθηκε όμως και στο θετικό γεγονός που είναι οι εξαγωγές του κλάδου, δεδομένου ότι το 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων διατίθεται στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα απαρτίζεται από 112.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ. Σε αυτήν συγκαταλέγονται οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης, το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, τα cash&carry, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Ωστόσο ο κλάδος συρρικνώθηκε στο ½ της δυναμικότητάς του μεταξύ 2009 και 2021.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της αλυσίδας αλκοολούχων ποτών στο ΑΕΠ ανήλθε σε 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ 33 εκατομμύρια ευρώ είναι το σύνολο των εισοδημάτων από εργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα των αλκοολούχων ποτών το 2021.

Πόσο πληρώνουμε για τον ειδικό φόρο στην Ελλάδα, πόσο στη Βουλγαρία και πόσο στην Ισπανία

Συγκρινόμενη με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης 7,14 ευρώ επί της τιμής λιανικής σε ένα μπουκάλι βότκα, στην Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 2,7 ευρώ, στην Ιταλία 2,9 ευρώ και στη Βουλγαρία 1,57 ευρώ, ενώ στη Β. Μακεδονία 1,54 ευρώ για ένα μπουκάλι βότκα 700 ml με 40 βαθμούς αλκοόλ. Παγίως η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών αλλά και ο Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τα 7,14 ευρώ ανά φιάλη βότκας 700 ml να μειωθεί στα 5 ευρώ ανά φιάλη, κάτι που σημαίνει ότι από τα 2.550 ευρώ ανά 100 λίτρα θα κατέλθει στα 1.800 ευρώ ανά 100 λίτρα.

Οι συμπληγάδες στην εστίαση και η μείωση της κατανάλωσης – Αίτημα μείωσης ΦΠΑ στο 6%

Στεκόμενος στον τομέα της εστίασης ο Γιάννης Δαβερώνης, ο γενικός γραμματέας ΠΟΕΣΕ – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων σημείωσε ότι ο κλάδος της εστίασης διήλθε από αρκετές δύσκολες καταστάσεις και πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. “Χρειάστηκε με μεγάλο αγώνα και προσπάθειες. Στην περίοδο της πανδημίας έγιναν κάποιες κινήσεις και κάποιες αλλαγές για να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης. Αφού ξεπεράσαμε όμως την πανδημία ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό. Επιπλέον οι άνθρωποι της εστίασης ζητούν μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καθότι όπως είπε “αγοράζουμε ακριβά και κατ’ επέκταση δυσκολευόμαστε να πουλήσουμε ένα προϊόν”.

Πρόσθεσε ότι η εστίαση ζητάει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, από το 13% που βρίσκεται σήμερα καθώς και να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο στην ενέργεια. Ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει στήριξη στα έξοδα των επιχειρήσεων εστίασης, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να χαθούν θέσεις εργασίας και να διακόψουν τη λειτουργία τους αρκετές επιχειρήσεις.

Μετά από ένα θετικό καλοκαίρι, πρόσθεσε ότι πλέον η μείωση της κατανάλωσης στα εστιατόρια είναι εμφανής. “Η προσπάθεια που γίνεται είναι να κρατήσουμε πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην εστίαση και να διατηρήσουμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)