Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠώς θα καταλάβετε αν τα οικονομικά σας είναι σε «καλό δρόμο» στα...

Πώς θα καταλάβετε αν τα οικονομικά σας είναι σε «καλό δρόμο» στα 20, 30 και 40

.

Η «οικονομική ασφάλεια» δεν μεταφράζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους. Οι εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ο καθένας είναι διαφορετικές και οι ανάγκες σίγουρα αλλάζουν ανάλογα και με την ηλικία του.

Ένας 20ρης συνήθως δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με έναν 40ρη, ωστόσο σε βάθος χρόνου η ανάγκη της αποταμίευσης δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά.

Το σημαντικότερο σε κάθε ηλικία είναι να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των «αναγκών» και των «θέλω» και να ορίζονται αντίστοιχα οι απαραίτητες προτεραιότητες, ώστε τα οικονομικά του να βρίσκονται «σε καλό δρόμο», σε κάθε ηλικία.

Η δεκαετία των «20»

Η συνταξιοδότηση είναι κάτι που μοιάζει πολύ μακρινό για τους νέους εργαζόμενους που βρίσκονται στα 20, 21, 22 ή ακόμα και 27 τους, ωστόσο αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος για έναν εργαζόμενο να αρχίσει να φροντίζει για την αποταμίευση προς την συνταξιοδότηση του.

Στην Ελλάδα, για έναν μισθωτό, αυτό γίνεται αυτόματα, καθώς εφόσον εργάζεται νόμιμα, οι εισφορές αφαιρούνται αυτόματα από τον μισθό του. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι πρέπει να φροντίσουν ότι οι εργοδότες τους «κολλάνε» όλα τα συμφωνηθέντα ένσημα και καταβάλουν τις εισφορές.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία, ο ίδιος πρέπει να φροντίσει να καταβάλει τις εισφορές του και παρότι μπορεί να επιλέξει μία από τις χαμηλότερες κλίμακες εισφορών, θα βγει κερδισμένος στο μέλλον αν επιλέξει μια μεσαία ή υψηλότερη κλίμακα, εφόσον φυσικά έχει τη δυνατότητα.

Το παραπάνω «διασφαλίζει» την κρατική σύνταξη, όμως είναι αρκετό; Σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών, αν κάποιος αρχίσει να βάζει χρήματα «στην άκρη» στα 25 του και για πέντε χρόνια, σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό με υψηλό επιτόκιο θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια αργότερα με το «κομπόδεμα» που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί την «στρατηγική» του ανατοκισμού.

Βέβαια, αυτή είναι και η περίοδος που ένας εργαζόμενος πιθανότατα να λαμβάνει και πολύ χαμηλές αποδοχές.

Σύμφωνα με το CNBC, μερικές συμβουλές για να βάλει τα οικονομικά του σε «τάξη» ένας 20ρης είναι:

Να αποταμιεύει το 10% ή 15% του μισθού του προς έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ακόμα και 5 ή 10 ευρώ τον μήνα μπορούν να αποδειχθούν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας το ποσό αυτό κάθε μήνα που υπάρχει λίγο μεγαλύτερη άνεση.
Να συνδέσει τον μισθοδοτικό του λογαριασμό με τον αποταμιευτικό του λογαριασμό, κάνοντας αυτόματες μηνιαίες καταθέσεις.
Αυτή είναι η περίοδος που κάποιος θα μπορούσε να επενδύσει σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εφόσον πρώτα κάνει την προσωπική του έρευνα.
Είναι επίσης η ιδανική περίοδος για κάποιον να αρχίσει να δημιουργεί ανεξάρτητο αποταμιευτικό λογαριασμό – ιδανικά με υψηλό επιτόκιο – στον οποίο θα βάζει κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό, κάθε φορά που πληρώνεται και όχι στο… τέλος του μήνα.

Η δεκαετία των «30»

Τυπικά, αυτή είναι η δεκαετία που οι περισσότεροι σκέφτονται να κάνουν οικογένεια, να κάνουν τη δική τους επιχείρηση ή ακόμα και να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. Όλα αυτά είναι σενάρια που συνοδεύονται από μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που… συνήθως καθυστερούν. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανέφικτο.

Σύμφωνα με το CNBC, μερικές συμβουλές για να βάλει τα οικονομικά του σε «τάξη» ένας 30ρης είναι:

Να επανεκτιμήσει τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματα του και αν αυτοί δεν «ταιριάζουν» με τους στόχους του να μειώσει τα «έξτρα» και να επικεντρωθεί στην επίτευξη τους.
Να αναζητήσει τρόπους να αυξήσει το εισόδημα του. Αυτό μπορεί να γίνει ζητώντας αύξηση, αναζητώντας μια πιο καλοπληρωμένη εργασία, αναζητώντας μια «συμπληρωματική» επαγγελματική απασχόληση ή ακόμα και πουλώντας ένα προσωπικό ή περιουσιακό στοιχείο που δεν χρειάζεται / τον επιβαρύνει οικονομικά.
Να «διαφοροποιήσει» τους αποταμιευτικούς / επενδυτικούς του λογαριασμούς κάνοντας έρευνα μεταξύ προϊόντων και αναζητώντας το ιδανικό για την περίπτωση του.

Η δεκαετία των «40»

Είθισται τα «40» να είναι μια δεκαετία που οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν δει ή βλέπουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται και πλέον η… συνταξιοδότηση δεν φαίνεται να είναι τόσο μακρινό σενάριο.

Αυτά είναι τα χρόνια που – παρά τις αυξημένες απαιτήσεις – ένας εργαζόμενος πρέπει να έχει στόχο τις αύξηση των αποταμιεύσεων του. Τόσο για να μπορέσει να καλύψει ξαφνικά έξοδα, όσο και να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά το μέλλον του.

Σύμφωνα με το CNBC, μερικές συμβουλές για να βάλει τα οικονομικά του σε «τάξη» ένας 40ρης είναι:

Να αποφύγει την «παγίδα» αύξησης των εξόδων, λόγω της αύξησης των εσόδων. Η αύξηση του μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση των αποταμιεύσεων και όχι με αλόγιστη σπατάλη.
Να επανεξετάσει συνδρομές, καθημερινά και μηνιαία έξοδα, να μειώσει τα έξοδα προς προϊόντα και υπηρεσίες που παλιότερα ήταν «ανάγκες» αλλά πλέον λιγότερο σημαντικά.
Αν δεν έχει ήδη, να δημιουργήσει αρχείο σημαντικών εγγράφων και να φροντίσει για ιατρικές και νομικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Η οργάνωση των επίσημων εγγράφων, από τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι ιατρικά έξοδα μπορούν να δώσουν μια πιο σφαιρική εικόνα της οικονομικής κατάστασης και των προτεραιοτήτων κάποιου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα, σε έκτακτα περιστατικά.
Αν κάποιος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς με μόνο ένα όνομα δικαιούχου, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει την πιθανότητα να προσθέσει το όνομα κάποιου ωφελούμενου σε αυτούς.

Πηγή: CNN Greece

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα