Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία«Πονοκέφαλος» από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών -Ποια προϊόντα απειλούν με νέες...

«Πονοκέφαλος» από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών -Ποια προϊόντα απειλούν με νέες ανατιμήσεις τα νοικοκυριά

.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι διεθνείς τιμές των τροφίμων χτύπησαν «κόκκινο», κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υπαρκτού κινδύνου για ελλείψεις σε σιτηρά και σπορέλαια.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και η εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά το σοκ της πανδημίας βοήθησαν έτσι ώστε από τον περσινό Ιούνιο και μετά, οι διεθνείς τιμές να υποχωρούν. Αυτό το πτωτικό σερί έλαβε τέλος και ενισχύει τον προβληματισμό των κυβερνήσεων και κυρίως των καταναλωτών για το αν και πότε θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός των τροφίμων.

«Τσίμπησαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μετά από πολύμηνο πτωτικό σερί
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 123,9 μονάδες τον Ιούλιο του 2023, αυξημένος κατά 1,5 μονάδες (1,3 τοις εκατό) από τον Ιούνιο, αλλά παραμένοντας 16,6 μονάδες (11,8 τοις εκατό) κάτω από την αξία του τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ειδικά όσον αφορά στο δείκτη τιμών σιτηρών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 125,9 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 0,7 μονάδες (0,5 τοις εκατό) από τον Ιούνιο και 21,3 μονάδες (14,5 τοις εκατό) κάτω από την αξία του πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6%, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία άνοδο τους σε εννέα μήνες, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξαγωγές της Ουκρανίας μετά την απόφαση που έλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας. και τις επακόλουθες ζημιές στις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στον ποταμό Δούναβη. Οι συνεχιζόμενες ξηρές συνθήκες στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρόσθεσαν επίσης πίεση στις τιμές.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο δείκτης των σιτηρών, που προβληματίζει. Ο Δείκτης Τιμών του FAO για το ρύζι αυξήθηκε κατά 2,8% τον Ιούλιο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών στο τμήμα της αγοράς Indica. Σε αυτήν την αγορά, η απαγόρευση της Ινδίας στις 20 Ιουλίου για τις εξαγωγές Indica που δεν έχουν καθαριστεί ενθάρρυνε τις προσδοκίες για μεγαλύτερες πωλήσεις σε άλλες προελεύσεις, ενισχύοντας την ανοδική πίεση που ασκείται ήδη στις τιμές από τις εποχικά αυστηρότερες προμήθειες και τις ασιατικές αγορές.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 129,8 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 14 μονάδες (12,1 τοις εκατό) από τον Ιούνιο, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση μετά από επτά μήνες διαδοχικών μειώσεων. Αυτή η έντονη αύξηση τον Ιούλιο οφείλεται στις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές στα ηλιέλαια, το φοινικέλαιο, τη σόγια και το κραμβέλαιο.

Οι διεθνείς τιμές του ηλιελαίου ανέκαμψαν περισσότερο από 15 τοις εκατό σε μηνιαία βάση, κυρίως λόγω των ανανεωμένων αβεβαιοτήτων σχετικά με τις εξαγώγιμες προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την απόφαση που έλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Όσο για τη ζάχαρη, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 146,3 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 5,9 μονάδες (3,9%) από τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, αλλά παραμένοντας 33,4 μονάδες (29,6 τοις εκατό) πάνω από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα