Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμή άνω του 1,55 ευρώ – Τα κριτήρια...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμή άνω του 1,55 ευρώ – Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Χωρίς την επιδότηση στην αντλία κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η διάθεση θα ξεκινήσει με τιμή σοκ στα 1,55 – 1,58 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη. Την περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε στο 1,41 ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών. Ωστόσο φέτος η κυβέρνηση, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία διαμηνύοντας ότι τα «οριζόντια μέτρα έχουν τελειώσει» και μόνο παράθυρο αισιοδοξίας μπορεί να ανοίξει από παρέμβαση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Την ίδια ώρα πάντως, διατηρείται το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων.

Με βάσει το περσινό μοντέλο και με αλλαγή όπως η αύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο θα αυξηθεί για οικογένειες με παιδιά καθώς η προσαύξηση θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριά με παιδιά θα αυξηθεί σε:

29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί

34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά

39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι το όριο εισοδήματος για τον άγαμο παραμένει σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος).

Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Καλπάζει η αμόλυβδη

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων κίνησης με τον μέσο όρο της τιμής της αμόλυβδης να φθάνει τα 2,037 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης ο μέσο όρος έφτασε στο 1,844 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,006 ευρώ, ενώ στον νομό Κυκλάδων ξεπέρασε στα 2,26 ευρώ. Στα πρόθυρα των 2,2 ευρώ έφθασε η βενζίνη και στα Δωδεκάνησα. Οι αυξήσεις των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδονται εν πολλοίς στην «καυτή» πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των υπο-προϊόντων του.

Πηγή:athina984.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα