Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟδηγός για τις ελλείψεις φαρμάκων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Οδηγός για τις ελλείψεις φαρμάκων – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

.

Σε τεχνικά θέματα που ίσως ενδιαφέρουν όσους παρακολουθούμε το ρεπορτάζ του υπουργείου Υγείας και τους πολιτικούς, αλλά είναι δυσνόητα για όσους δεν έχουν ειδικές γνώσεις γύρω από το θέμα και θέλουν απλά να γνωρίζουν τι συμβαίνει, αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχοντας στο πλευρό του τους προέδρους του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

Αντί των τεχνικών επιμέρους θεμάτων, ας δούμε την ουσία που αφορά τους πολίτες, ασθενείς σε αυτή τη χώρα:

1- Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που εκπροσωπείτε από την ΠΕΦ, βάζει πλάτη εδώ και μήνες αλλά ειδικά τώρα έχει πολλαπλασιάσει την παραγωγή σε γενόσημα φαρμάκων των οποίων τα πρωτότυπα παρουσιάζουν έλλειψη. Αν έχουμε λοιπόν καλύτερη τύχη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το οφείλουμε σε αυτή τη φάση, στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
2- Χρήσιμο είναι να μην μπερδεύουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν διαχρονικά σε κάποια φάρμακα, με αυτές που αποτελούν τώρα το πρόβλημα. Στην παρούσα φάση λείπουν αντιπυρετικά, φάρμακα αντιμετώπισης παιδικών λοιμώξεων, αποφρακτικά και αντιβιοτικά που είναι και τα «επίκαιρα» φάρμακα της εποχής αναπνευστικών λοιμώξεων.
3- Από τα παραπάνω που βρίσκονται σε έλλειψη, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει με τα γενόσημά της τα αντιβιοτικά και τα αντιπυρετικά. Αλλά τα εισπνεόμενα και αποφρακτικά αποτελούν πρόβλημα διότι σε αυτά είμαστε ως χώρα «εξαρτώμενοι» όπως είπε και ο κ. Πλεύρης… Για αυτά τα σκευάσματα, έχει ξεκινήσει αναζήτηση ο ΙΦΕΤ σε χώρες που βρίσκονται σε κορύφωση του κύματος ιογενών λοιμώξεων (όπως είναι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης) ώστε η μείωση της ζήτησης που παρατηρείται εκεί να βοηθήσει εμάς που βρισκόμαστε τώρα σε αυξητική πορεία.
4- Είτε «ακούσουμε» αυτό που δήλωσε προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ότι οι ελλείψεις θα εξομαλυνθούν στα τέλη Ιανουαρίου, είτε αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ ότι θα δούμε βελτίωση από την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο μισό του Ιανουαρίου θα φύγει με προβλήματα…
5- Τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στην ΗΔΙΚΑ λίστα με κατηγορίες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία (ATC) ώστε όταν ο πολίτης αναζητεί μία φαρμακευτική ουσία, να του δίνεται η υπάρχουσα και να μην αναζητείται συγκεκριμένο πρωτότυπο φάρμακο που βρίσκεται σε έλλειψη. Πρόκειται ουσιαστικά για «ανοιχτή συνταγή» που θα αναφέρει ουσία και όχι εμπορική ονομασία και η οποία ως μέτρο αναμένεται να εξομαλύνει τις ελλείψεις σε 160 περίπου φάρμακα.
6- Η χώρα έχει παραλάβει ήδη παρτίδες από εισπνεόμενα οι οποίες θα μοιραστούν στα φαρμακεία τα επόμενα 24ωρα μειώνοντας το πρόβλημα αλλά βέβαια όχι επιλύοντάς το οριστικά καθώς έχει δυναμική.
7- Προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων -εφόσον και για όσα αυτές οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών από χώρες της Ασίας- θα αντιμετωπίζουμε όλο το 2023.
8- Αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο ώστε να μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά μέχρι τον Απρίλιο που παρουσιάζουν ύφεση.

Πηγή:ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα