Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟ χάρτης των επιδομάτων που θα δοθούν σε ευάλωτες ομάδες έως τα...

Ο χάρτης των επιδομάτων που θα δοθούν σε ευάλωτες ομάδες έως τα Χριστούγεννα

Κλειδί για να ανοίξει την κάνουλα η κυβέρνηση για νέα επιδόματα (επιταγές ακρίβειας κλπ) είναι να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, υπέρβαση δηλαδή του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.

Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν οτι την προσεχή Πέμπτη που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού… τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο!

Αλλωστε η πορεία των φορολογικών εσόδων εξαιτίας, αφενός της καλής πορείας και της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού, αλλά και αφετέρου της μερικής φορολογικής συμμόρφωσης εξαιτίας ελέγχων αλλά και χρήσης των POS, φαίνεται να υπερβαίνει τελικά τους στόχους που έχουν τεθεί.

Έτσι λοιπόν το ΥΠΕΘΟ αναμενεται να προχωρήσει στη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία κ.λπ.)

Μάλιστα το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Εισοδηματικές ανάσες θα λάβουν ομως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με την καταβολή έκτακτων και μόνιμων παροχών.

Ειδικότερα:

Επίδομα θέρμανσης: Περίπου 1,2 εκατομμύρια ευάλωτοι καταναλωτές υπολογίζεται πως θα ωφεληθούν την από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα, το οποίο θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης, που θα εκδοθούν έως και τις 15/9/2024. Προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου κτλ.

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε οικισμού ή γειτονιάς. Μάλιστα, τα 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, αφορά σε περιοχές με δριμύ ψύχος με συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός, σε επίπεδο τριμήνου. Συγκεκριμένα, το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.
Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέπεται:
• οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,
• κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και
• αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος.

Youth Pass: Στόχος του είναι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Οι δικαιούχοι του Youth Pass μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ μέχρι και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.
Οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2023.
Οι αιτούμενοι την οικονομική διευκόλυνση Youth Pass, οι οποίοι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από την αίτησή τους ημερολογιακού έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους, λαμβάνουν σε μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας 150 ευρώ κατά το έτος υποβολής της αιτήσεως.

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων: Το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Φέτος εξετάζεται να δοθεί σε:
– 205.000 Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
– 182.000 Άτομα με αναπηρία, 100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα