Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΝέος ΚΟΚ: Πότε θα επιστρέφονται οι πινακίδες

Νέος ΚΟΚ: Πότε θα επιστρέφονται οι πινακίδες

Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας φέρνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του. Η λογική, όπως έχει εξηγήσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, είναι η «τιμωρία» του οδηγού και όχι του οχήματος μετά από τροχαίες παραβάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε πως «απενοχοποιούμε το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας εγκληματικός οδηγός μέσα σε μια οικογένεια κάνει μια παράβαση τιμωρείται σήμερα και αυτός και το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που χρειάζονται το αυτοκίνητο και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την πολυτέλεια να έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα».

Σε ποιες περιπτώσεις θα επιστρέφονται οι πινακίδες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την επιστροφή των πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί από το όχημα. «Θα παίρνουμε τις πινακίδες για κάποιες παραβάσεις, όπως η στάθμευση σε θέση ΑμεΑ, αλλά με το που θα πληρώσεις την κλήση σου και θα τιμωρηθείς και διοικητικά με το δίπλωμά σου, θα παίρνεις πίσω τις πινακίδες σου».

Τι θα γίνεται με τα επαγγελματικά οχήματα

Ο νέος ΚΟΚ θα έχει ειδική πρόβλεψη για τα επαγγελματικά οχήματα, όπως τα βαν. «Σε άλλες περιπτώσεις δεν θα αφαιρούνται καθόλου οι πινακίδες. Αυτό έχει να κάνει και με τις εταιρείες. Ένα αυτοκίνητο επαγγελματικό δεν μπορείς να το στερήσεις από μία εταιρεία, επειδή κάποιος οδηγός το χειρίζεται με λάθος τρόπο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι θα ισχύσει με τα πρόστιμα

Σε ερώτηση για τα πρόστιμα που θα προβλέπει ο νέος Κώδικας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη και όχι πλέον στην Εθνική όπως γίνονταν παλιά και γι΄ αυτό, κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις. Ωστόσο, προσδιορίζουμε κάποιες παραβάσεις ως άκρως επικίνδυνες, όπως είναι το αλκοόλ και το κόκκινο, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται».

«Η ουσία είναι να πείσουμε τον πολίτη να αλλάξει τη λογική που έχει με την οδήγηση, να αλλάξει την κουλτούρα του. Όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κάποιος μαθαίνει τον ΚΟΚ όταν δίνει εξετάσεις και μετά τον ξεχνάει. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό στον νέο νόμο που περάσαμε πέρυσι, αλλάζουμε το σύστημα εξετάσεων και υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και μέσα στις αίθουσες ώστε να είναι διαφανής η διαδικασία».

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter

 Διαβάστε Ακόμα