Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΜετρητά ή κάρτα; Ο τρόπος πληρωμής που προτιμούν οι Ευρωπαίοι και τα...

Μετρητά ή κάρτα; Ο τρόπος πληρωμής που προτιμούν οι Ευρωπαίοι και τα στοιχεία για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προτιμούν να πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό με μετρητά όταν επισκέπτονται καταστήματα, αλλά οι πληρωμές με κάρτες και κυρίως ανέπαφες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Συγκεκριμένα, τα μετρητά ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής στα λεγόμενα «σημεία πώλησης» στην Ευρωζώνη καθώς φέτος χρησιμοποιήθηκαν στο 59% των συναλλαγών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 79% το 2016 και 72% το 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου που επικαλείται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2022 οι πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιήθηκαν στο 34% των συναλλαγών σε φυσικά καταστήματα, από 19% το 2016 και 25% το 2019. Επίσης, το μερίδιο των πληρωμών με χρήση εφαρμογών για κινητά αυξήθηκε από λιγότερο από 1% το 2019, σε 3% το 2022.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό πληρωμής με μετρητά σε φυσικά καταστήματα καταγράφει φέτος μείωση κατά 18% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώνεται σε 62% με βάση τον αριθμό των συναλλαγών. Οι πληρωμές με κάρτα διαμορφώνονται στο 33% με βάση τον αριθμό των συναλλαγών. Παράλληλα, στη χώρα μας φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού (πάνω από τον 1 στους 10) εξακολουθεί να εισπράττει εισοδήματα σε μετρητά και όχι μέσω κατάθεσης σε τράπεζα.

Στο μεταξύ, πάνω από το 70% θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό να υπάρχει ευχέρεια να γίνονται πληρωμές με μετρητά. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτή την κατάταξη, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κύπρο, όπου και εκεί είναι πολύ διαδεδομένες οι συναλλαγές με μετρητά.

Οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες

Στο σύνολο της ευρωζώνης, οι ανέπαφες πληρωμές στα σημεία πώλησης αυξήθηκαν από το 41% του συνόλου των πληρωμών με κάρτα το 2019, σε 62% το 2022. Η Κύπρος ήταν η χώρα όπου οι ανέπαφες πληρωμές είχαν το υψηλότερο μερίδιο των συνολικών πληρωμών με κάρτα το 2022 (88%), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (84%) και την Ελλάδα (84%). Το Βέλγιο ήταν η χώρα με το χαμηλότερο μερίδιο ανέπαφων πληρωμών με κάρτα το 2022 (39%), όπως και το 2019.

Ποιες χώρες προτιμούν τα μετρητά και ποιες τις κάρτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 σε αρκετές χώρες η πλειοψηφία των πληρωμών στα σημεία αγορά προϊόντων (καταστήματα κλπ) εξακολούθησε να γίνεται σε μετρητά. Τα υψηλότερα μερίδια ως προς τον αριθμό των πληρωμών αυτών παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (77%), τη Σλοβενία (73%), την Αυστρία (70%) και την Ιταλία (69%) και ως προς την αξία των πληρωμών στη Μάλτα (65%), Λιθουανία (61%) και Σλοβενία (59%). Από την άλλη, οι πληρωμές με κάρτα ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για αγορές σε καταστήματα και υπηρεσίες στις εξής χώρες: τη Φινλανδία (70%), την Ολλανδία (67%), το Λουξεμβούργο (52%) και το Βέλγιο (48%).

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα