Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαMε ιδιαίτερη επιτυχία το «ΣΕΒΕ Tax Export Summit»

Mε ιδιαίτερη επιτυχία το «ΣΕΒΕ Tax Export Summit»

.

Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 1.500 συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε χθες 14.12.20 η ψηφιακή εκδήλωση του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων «ΣΕΒΕ Tax Export Summit» με αντικείμενο την φορολογική αντιμετώπιση θεμάτων εξαγωγικών επιχειρήσεων από τις φορολογικές και τελωνειακές Αρχές. Παράλληλα με την πλατφόρμα https://seve-events.liveon.tech/ γινόταν ταυτόχρονη αναμετάδοση της εκδήλωσης από το www.banks.com.gr αλλά και από τη σελίδα του ΣΕΒΕ στο Facebook.

 

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι, παρά τα αμέτρητα προβλήματα που δημιούργησε η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το δεκάμηνο του 2020, οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν αυξημένες κατά 2,5%, δηλαδή περίπου 500 εκατ. ευρώ από 19,1 δις ευρώ πέρυσι σε 19,6 δις ευρώ φέτος. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη.

 

Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από την ΑΑΔΕ και σε φορολογικό και σε τελωνειακό επίπεδο. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της με το Taxisnet και το ICISnet -ηλεκτρονικό τελωνείο- άλλαξαν θεαματικά την καθημερινότητα και τον τρόπο λειτουργίας πολιτών, επιχειρήσεων, επαγγελματιών συναφών κλάδων και δημόσιων υπηρεσιών με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους. 

 

Ο ΣΕΒΕ συνεργάζεται στενά και διαχρονικά με την ΑΑΔΕ για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, η απαλλαγή ΦΠΑ και ο έλεγχός της στις ενδοκοινοτικές κυρίως συναλλαγές, η περαιτέρω αξιοποίηση και απλούστευση/ηλεκτρονικοποίηση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής ΦΠΑ, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, η απλούστευση τελωνειακών διαδικασιών και καθεστώτων και η προώθηση του θεσμού του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπενθύμισε ακόμα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της εν γένει παράνομης διακίνησης προϊόντων, που πλήττουν τα έσοδα του Δημοσίου και συνιστούν αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό.

 

Ως προς τον ρόλο της ΑΑΔΕ στην απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προς όφελος των παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, επεσήμανε πως  η παροχή, με τη συναίνεση των δικαιούχων επιχειρήσεων, οικονομικών στοιχείων προς επιβεβαίωση/διόρθωση των υποβληθένων, από την ΑΑΔΕ προς τον και διά νόμου επίσημο “Εθνικό” Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, τον ΕΦΕΠΑΕ, όπως έγινε ήδη με το ΕΡΓΑΝΗ, και, ακόμη καλύτερα, η ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων τους ώστε να του δοθεί απευθείας πρόσβαση σε φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία επιχειρήσεων θα μειώσουν κατά 90% τα προσκομιζόμενα από τους δικαιούχους δικαιολογητικά και θα επιτρέψουν την απλούστερη και ταχύτερη -σε όλα τα επίπεδα- αξιοποίηση των προγραμμάτων από τους δικαιούχους.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΑΔΕ, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις, ακόμη και κατά την τρέχουσα εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία της πανδημίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και αυτό φάνηκε αυτή την περίοδο στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του COVID-19, με την απουσία πολλών υπαλλήλων της ΑΑΔΕ από τις θέσεις τους -παρά και την τηλεργασία, όπου αυτή είναι δυνατή- που είχε ως συνέπεια, παρά τις σημαντικές προσπάθειες επείγουσας αναδιοργάνωσης, τη δυσκολία επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων.

 

O Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στις διαδικασίες ψηφιοποίησης υπηρεσιών, διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου και ταχύτητας επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 

Όπως είπε, επικαλούμενος τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας του ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, ο συνολικός βαθμός επίδοσης της Ελλάδας στο πεδίο αυτό αυξήθηκε από 37,5% το 2015 στο 70% το 2019 και ειδικότερα για τις τελωνειακές διατυπώσεις, αναβαθμίστηκε από το 54% στο 83%. Ο μέσος χρόνος περαίωσης μιας τελωνειακής διαδικασίας έχει μειωθεί στη μία ώρα και 37 λεπτά, ενώ σε ποσοστό 70% οι διασαφήσεις εξαγωγής απελευθερώνονται σε λιγότερο από μία ώρα και πάνω από το 82% των εξαγωγών τελωνίζονται πλέον κατά δήλωση.

 

Για τον ΦΠΑ σημείωσε ότι ο μέσος όρος του χρόνου επιστροφής του στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από 100 ημέρες το 2017 μειώθηκε πλέον σε 60 ημέρες το 2019, ενώ πάνω από το 40% των αιτήσεων επιστροφής διεκπεραιώνονται σε λιγότερο από 30 ημέρες, έναντι αντίστοιχου ποσοστού λίγο υψηλότερου από 15% το 2017.

 

Συνολικά η επιστροφή φόρων στο 11μηνο του 2020, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΑΑΔΕ λόγω των μέτρων COVID-19, άγγιξε περίπου τα 5 δισ. ευρώ, σχεδόν 700 εκατ. πάνω από την περσινή επίδοση και πάνω από τον φετινό στόχο κατά 18%, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη των σχετικών στόχων, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε ανάσα ρευστότητας.

 

Το άνοιγμα της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει σε όσες επιχειρήσεις έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επανενταχθούν σε αυτές, για να μπορέσουν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα, γίνεται άμεσα, ενώ αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, επεσήμανε ότι μόνο από την πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, οι πληγείσες επιχειρήσεις «έχουν λάβει ως σήμερα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε πληρωμές που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς ούτε μία επίσκεψη στην εφορία.

 

Αναφερόμενος στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Πιτσιλής, χαρακτήρισε το «MyData» ως την κορωνίδα αυτής της διαδικασίας, ενώ σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω παρόχων, υπενθύμισε πως αυτή έχει ήδη έξι παρόχους. Το άλλο κανάλι διασύνδεσης, που αφορά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η διαβίβαση δεδομένων μέσω ERP, δουλεύει χωρίς προβλήματα κι έχουν ληφθεί πάνω από 1.250 εκατ. παραστατικά, ενώ περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί στην τρέχουσα, προαιρετική, φάση. Προανήγγειλε επίσης την εφαρμογή για την έκδοση παραστατικών μικρών επιχειρήσεων, είτε με χαμηλό τζίρο είτε με περιορισμένο αριθμό τιμολογίων, απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.

 

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Πιτσιλής,  η ΑΑΔΕ έχει σε εξέλιξη δύο πολύ σημαντικά έργα, την Ενιαία Θυρίδα για τις Εξαγωγές και την πλήρη ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Με την Ενιαία Θυρίδα όλες οι προτελωνειακές διαδικασίες θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο, ενώ δύο περίπου μήνες πριν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ψηφιακό της. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εργάζεται πολύ εντατικά για την πλήρη ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, στο πλαίσιο της ευρύτερης τελωνειακής στρατηγικής της ΕΕ. To έργο αυτό περιλαμβάνει νέα συστήματα και αναβάθμιση υφισταμένων σε ενωσιακό κυρίως, αλλά και εθνικό Επίπεδο, χαρακτηριστικό δε παράδειγμα είναι ο κεντρικός  τελωνισμός που αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, θα επιτρέπεται η υποβολή διασάφησης εξαγωγής στον τόπο του εξαγωγέα ανεξάρτητα από τον τόπο προσκόμισης των εμπορευμάτων προς εξαγωγή, τα οποία μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε άλλο κράτος- μέλος.

 

Ομιλητές στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ ήταν στελέχη της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα:

 

-η Aικατερίνη Σταυροπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Έμμεσης Φορολογίας, ΑΑΔΕ που ανέπτυξε τα θέματα:

 

α. Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

β. Αξιοποίηση Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής ΦΠΑ για φορολογική xρήση

γ. Επιστροφή ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλες χώρες μέλη ΕΕ & τρίτες χώρες

 

ο Διονύσιος Ζορμπάνος,  Προϊστάμενος του Ε’ Τμήματος: ΦΠΑ Εισαγωγών-Εξαγωγών της Διεύθυνσης ΕΦΚ & ΦΠΑ, ΑΑΔΕ που παρουσίασε το θέμα:

Αξιοποίηση Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής ΦΠΑ για τελωνειaκή χρήση

 

η Χριστίνα Γεώργα, Υπάλληλος του Ε’ Τμήματος: ΦΠΑ Εισαγωγών-Εξαγωγών της Διεύθυνσης ΕΦΚ & ΦΠΑ, ΑΑΔΕ που ενημέρωσε για το θέμα:

Διαδικασία θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε (τελωνειακό καθεστώς 42), και, 

 

-o Άγγελος Λυμπέρης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παραβάσεων, ΑΑΔΕ, εισηγητής στο θέμα:

 Έλεγχοι κατά την εξαγωγή

 

Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.

 

Στην πλατφόρμα της εκδήλωσης https://seve-events.liveon.tech/  είναι διαθέσιμα όλα τα βίντεο των ομιλιών αλλά και των απαντήσεων από τους ομιλητές.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Ν. Κώνστας, Δημοσιογράφος, Banks.com.gr, χορηγοί της εκδήλωσης οι GS1 Association Greece και KLEMANN HELLAS AEBE και υποστηρικτής η ZIA Ιnsurance.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα