Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚατάρρευση αμερικανικών τραπεζών: Φρένο στα σχέδια της ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών: Φρένο στα σχέδια της ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Οι φόβοι για τσουνάμι στις αγορές εξαιτίας της κατάρρευσης των δύο αμερικάνικων τραπεζών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τις δύο Κεντρικές Τράπεζες, ΕΚΤ και Fed, σε αναβολή ή αλλαγή των σχεδίων τους για νέα αύξηση των επιτοκίων, αφού κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις αγορές.

Όλα δείχνουν ότι η βεβαιότητα που υπήρχε μέχρι την περασμένη Παρασκευή, πριν από την κατάρρευση των δυο τραπεζών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, για αύξηση μισής ποσοστιαίες μονάδας από την ΕΚΤ και για τουλάχιστον 0,20 από την Fed, έχει δώσει την θέση της σε έναν τουλάχιστον προβληματισμό που μένει να δούμε που τελικά θα καταλήξουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι δανειολήπτες θα πάρουν μία βαθιά ανάσα, αφού δεν θα επιβαρυνθεί επί του παρόντος τουλάχιστον, το ύψος των επιτοκίων και βέβαια του ύψους της δόσης θα κληθούν να πληρώσουν.

Η κατάσταση άλλαξε στις αγορές από την περασμένη Παρασκευή, όπου οι αρχές των ΗΠΑ έθεσαν τη Silicon Valley Bank σε καθεστώς διαχείρισης, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση εμπορικής τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη μετά την παγκόσμια κρίση του 2008. Λίγο αργότερα ακολούθησε και το λουκέτο και στη Signature Bank, με τις ρυθμιστικές αρχές να επικαλούνται συστημικό κίνδυνο.

Επίσης χθες πρώτη ημέρα, μετά τα παραπάνω γεγονότα, επικράτησε έντονη αναταραχή στις αγορές με ομοβροντία πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 υποχώρησε χθες Δευτέρα άνω του 6%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν εκ νέου οι τράπεζες στην Wall Street.

Έτσι, με τις ανησυχίες για τις πιθανές ζημιές των αμερικάνικων -και όχι μόνο- τραπεζών να εστιάζουν στις θέσεις τους στα ομόλογα, καθώς η πλέον επιθετική νομισματική εδώ και πολλές δεκαετίες έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις και μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες για τα χαρτοφυλάκια τίτλων που κατέχουν, οι traders υπαναχωρούν από τα πονταρίσματά τους για επιτόκια.

Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης, έχει τεθεί εν αμφιβόλω η θεωρούμενη ως δεδομένη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, με τα σχετικά futures να δείχνουν πλέον πιθανότητες κάτω του 50% στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για μία σημαντική μετατόπιση πορείας των πονταρισμάτων τη στιγμή που μόλις την περασμένη εβδομάδα η ίδια η πρόεδρος Λαγκάρντ χαρακτήριζε ως «εξαιρετικά πιθανή» την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ενδεικτικό της αλλαγής τάσης είναι ότι οι traders βλέπουν πλέον το τελικό ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ να φτάνει στο 3,5%, επίπεδο χαμηλότερο κατά 70 μονάδες βάσης (0,7%) από τις προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα.

Παρόμοια είναι όμως η κατάσταση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου από το 5,7% που έβλεπε η αγορά την περασμένη Τετάρτη την κορύφωση των επιτοκίων της Fed, πλέον η εκτίμηση έχει υποχωρήσει σε μόλις 4,9%.

Επιπλέον, οι traders αναμένουν πλέον σε ποσοστό 60% και μία ισχυρή μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, ενώ προηγουμένως προέβλεπαν ότι το τέλος του 2023 θα βρει τα επιτόκια των ΗΠΑ στο 5,5%.

Για τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της Fed δε, τα σχετικά futures δείχνουν πιθανότητα μόλις 50% να προχωρήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%) ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι πιθανότητες ευνοούσαν μία αύξηση 50 μονάδων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα