Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών και POS

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών και POS

- Advertisement -

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτούν οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δρομολογώντας από το καλοκαίρι κιόλας τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.

Στόχος να μην εκδίδεται κανένα χαρτάκι από POS χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη από φορολογικό μηχανισμό.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, που παρουσιάστηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα, αφορά:

  • Στην τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ.
  • Στην υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS.
  • Στην έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών.
  • Στην παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές.
  • Στις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από δύο κύκλους.

«Η φοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το “κενό” ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, παρουσίασε πτώση στην Ελλάδα κατά 3,7%, από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020. Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντικατοπτρίζει ετήσια πτώση φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κατά 1,53 δισ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο υφυπουργός Α. Βεσυρόπουλος αποκάλυψε ότι πέρσι το 33% των συναλλαγών έγινε ηλεκτρονικά.

Τι αλλάζει στην εστίαση

Στην παρουσίαση που έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, αναφέρθηκε ειδικά στο πεδίο της εστίασης, όπου η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS θα δώσει απάντηση στα όσα έχουν εντοπίσει κατά καιρούς οι «Ράμπο» της Υπηρεσίας. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα