Tέλη Μαρτίου προβλέπεται να ανοίξουν οι δύο πλατφόρμες υποδοχής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και ηλιακών θερμοσιφώνων με βάση τον νεότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.
Τα δύο προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από καιρό από τον πρωθυπουργό αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό τομέα.
Μέσω του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.
Μάλιστα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες αναμένεται να διατεθεί περίπου το 50% των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, κονδύλι όμως που αναμένεται να ενισχυθεί και με νέους πόρους.
Υπολογίζεται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες.
Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.
Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι πολύ μεγάλο λόγω της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης επένδυσης. Μένει όμως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους χρήστες όπως αν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων και όσοι έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή αν τα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σε χώρους που υπάρχουν επαρκείς ταράτσες.
Ακόμη πιο μαζικό εκτιμάται ότι θα είναι το ενδιαφέρον για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, το κόστος των οποίων μαζί με την επιδότηση θα γίνει πολύ προσιτό καθώς σήμερα για μια οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.
Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες (ειδικά τον χειμώνα) υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.
Η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων με αυξημένη σε συντριπτικά ποσοστά εξαγωγική δραστηριότητα.