Την λύση της άσκησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε κλάδους με υψηλό δείκτη απόκρυψης εισοδημάτων θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο από την νέα κυβέρνηση που θα δώσουν οι επερχόμενες εκλογές. Μέχρι στιγμής τα όποια κίνητρα δόθηκαν προκειμένου οι πολίτες να παίρνουν αποδείξεις από επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων, μάλλον έπεσαν στο κενό.
Έτσι λοιπόν θα αναζητηθούν νέα εργαλεία ενάντια στην φοροδιαφυγή, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τον κρατικό κορβανά και βέβαια να επιτευχθεί, στο μέτρο του δυνατό η πολυπόθητη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που εκτός των άλλων θα δώσει την δυνατότητα στην Πολιτεία να προχωρήσει σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Όπως προκύπτει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συναλλαγές με κάρτες, πιστωτικές ή χρεωστικές μέσα στο 2022 κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 14%.
Προτιμούν να μην παίρνουν απόδειξη για να πληρώνουν λιγότερα
Παρόλα αυτά στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι το μέτρο με τις «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους, μάλλον δεν αποδίδει.
Και αυτό διότι οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώνουν υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, ξυλουργούς, γιατρούς κ.α. μετρητά, αφού το όφελος είναι μεγαλύτερο και σίγουρα άμεσο.
Συγκεκριμένα ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών έχει όφελος από την μείωση του φόρου, πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή μη απαιτώντας τον ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μην λάβει απόδειξη.
Και μάλιστα το κέρδος μέσω της μη έκδοσης απόδειξης είναι για τον φορολογούμενο άμεσο ενώ το κέρδος της μείωσης του φόρου εισοδήματος εμφανίζεται πολλούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το επόμενο έτος που θα υποβάλει τη φορολογική δήλωση.
Ένα από τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η επέκταση των POS παντού, με προφανή στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ θα μπει στο τραπέζι η επανεξέταση του μπόνους που δίνεται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Άλμα στο «πλαστικό» χρήμα
Ταυτόχρονα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρείται νέο άλμα στα 94 δισ. ευρώ της συνολικής αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες το 2022 και αύξηση 4% στον αριθμό των καρτών και 6% στον αριθμό των συναλλαγών.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ:
- Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε 17,6 εκατ. κάρτες. Σημαντική αύξηση κατά 20% καταγράφηκε στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 2,3 εκατ. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών δεν παρουσίασε μεταβολή και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Οι εικονικές 128 κάρτες αυξήθηκαν κατά 17% και ανήλθαν στις 126.000 κάρτες. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για τη διενέργεια συναλλαγών φαίνεται να αποτελεί κύριο λόγο της συνεχιζόμενης αύξησης της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.
- Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1,93 δις. από 1, 658 δις. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,775 δισεκατομμύρια από 1, 523 το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 17%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 154 εκατ., από 135 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά 14%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών.
- Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δις. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021.
- Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές, από 84 συναλλαγές το 2021. Εξετάζοντας τους δείκτες πληρωμών στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται περισσότερο στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 101 συναλλαγές, από 90 συναλλαγές το 2021, και λιγότερο στην αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 52 συναλλαγές, από 46 συναλλαγές το 2021.
- Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 4.556 ευρώ, από 4.186 ευρώ το 2021. Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται κυρίως στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου του μεγαλύτερου όγκου τους. Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 8% σε 4.898 ευρώ, από 4.546 ευρώ το 2021, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 2.501 ευρώ, από 2.117 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2022, μειωμένη σε 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε κυρίως στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς μειώθηκε σε 49 ευρώ από 50 ευρώ το 2021. Στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή αυξήθηκε σε 48 ευρώ, από 46 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η συνεχιζόμενη διαχρονική μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή πιθανόν να οφείλεται στην εκτενέστερη χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας.