Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΈρχεται εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο κινητό για τη φορολογική μας εικόνα

Έρχεται εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο κινητό για τη φορολογική μας εικόνα

Στο κινητό τους, σε ειδική εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία προσεχώς, θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι την… εφορία. Το νέο application της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως… ξυπνητήρι για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και τον ΦΠΑ. Όταν θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, θα λαμβάνουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου οι υπόχρεοι να προχωρήσουν στην πληρωμή των φόρων τους. Από τη φορολογική διοίκηση εκτιμούν ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, καθώς αρκετοί ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, δεν υπάρχει δόλος στην καθυστέρηση πληρωμής των φόρων που τους αναλογούν.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η επεξεργασία όλων των λειτουργιών και υπηρεσιών κεντρικά, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να επισκεφθεί την εφορία. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής και άμεσης εξυπηρέτησης για όλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός κεντρικοποιημένες μονάδες για όλες τις υποστηρικτικές (back-office) και τις εξειδικευμένες λειτουργίες, αφετέρου σημεία εξυπηρέτησης με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, προς χρήση του προσωπικού και των επισκεπτών, με τυποποιημένες υπηρεσίες και συμβουλευτικό ρόλο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για το πώς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση προχωρά στην ψηφιοποίηση της έκδοσης ενημερότητας με παρακράτηση φόρου, που απαιτείται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την πληρωμή από φορείς, τους αυτοματοποιημένους συμψηφισμούς φόρου με φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, την έκδοση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα, με τη βοήθεια και της ΓΓΠΣΔΔ, και την αντικατάσταση 20 βεβαιώσεων μητρώου από ένα πιστοποιητικό, που θα εκδίδεται αυτόματα χωρίς αίτηση, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE.

Παράλληλα, διευρύνονται οι συναλλαγές απόκτησης ακινήτων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myPROPERTY, στην οποία, από το 2021 που ξεκίνησε, έχουν διεκπεραιωθεί ψηφιακά πάνω από 410.000 δηλώσεις.

Οι νέες εφαρμογές
– Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablet. Πρόσβαση στο προφίλ των φορολογουμένων, ψηφιακή έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου.

– Ηλεκτρονική υποβολή Δελτίων διακίνησης αγαθών.

– Προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του MyDATA.

– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.

– Μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων και διασύνδεση με κτηματολόγιο.

– Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων.

– Υλοποίηση μηχανισμού παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων.

– Εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα