Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας και χρόνου

Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας και χρόνου

Με το πρόγραμμα « Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έχεις μια καλή ευκαιρία για να αντικαταστήσεις τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό και να εξοικονομήσεις ενέργεια, χρήματα και χρόνο.

Όπως, μάλλον ήδη γνωρίζεις από πικρή εμπειρία, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού. Επιπλέον, σου δημιουργεί και ένα ακόμα άγχος, καθώς ξέρεις ότι αν τον ξεχάσεις ανοιχτό, στην καλύτερη περίπτωση θα δεις τον λογαριασμό του ρεύματος φουσκωμένο και στην χειρότερη μπορεί να κάνεις κάποια ζημιά που θα απαιτήσει επισκευή. Η λύση; Αλλαγή σε πιο οικολογικές τεχνολογίες με τη χρήση της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έρχεται για να υποστηρίξει τη μετάβαση των νοικοκυριών σε λύσεις πιο οικονομικές, περισσότερο αποδοτικές αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Ειδικά στην Ελλάδα, που ο καιρός είναι σχεδόν καθημερινά ηλιόλουστος, τα οφέλη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πολλαπλασιάζονται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να ενισχύσει πάνω από 120.000 νοικοκυριά εξασφαλίζοντας πέρα από το μειωμένο ενεργειακό κόστος και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς υπολογίζεται ότι οι ετήσιες εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 210 εκατομμύρια τόνους, βοηθώντας στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι το πιο «καθαρό» σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τη χρήση τους πετυχαίνουμε περίπου 40%-80% σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 10-15% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας είναι για τη θέρμανση νερού. Το κέρδος για το περιβάλλον σε σχέση με έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με την χρήση ενός λιγότερου αυτοκινήτου για ένα έτος.

Επίσης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο ενώ πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλούνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας. Επιπλέον, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της μόλυνσης των υδάτων καθώς οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας απελευθερώνουν υδράργυρο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα σ’ αυτά.

Όπως βλέπεις πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο για να βοηθήσεις το περιβάλλον αλλά και να κερδίσεις χρήματα. Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 90% από την κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον δεν χρειάζεται πλέον να περιμένεις πότε θα ζεσταθεί το νερό, αφού θα έχεις ζεστό νερό όλη μέρα. Αυτό για την τσέπη σου μεταφράζεται σε 1300 Kwh ετησίως που θα σου κόστιζαν περίπου 312 ευρώ – σε σπίτι με δύο άτομα, σε 2640 Kwh ετησίως που θα σου κόστιζαν περίπου 720 ευρώ – σε σπίτι με τρία έως πέντε άτομα και σε 3300 Kwh ετησίως που θα κόστιζαν περίπου 900 ευρώ – σε σπίτι με έξι άτομα και πάνω. Σκέψου ότι ένα ηλιακό σύστημα παρέχει αρκετό ζεστό νερό για 2000 ντους/έτος!

Έχει υπολογιστεί ότι μια τετραμελής οικογένεια που συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα καταφέρει να αποσβέσει το κόστος της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με έναν ηλεκτρικό και η διάρκεια ζωής του μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες νέας γενιάς είναι πολύ αποδοτικοί και ικανοί να ζεστάνουν επαρκείς ποσότητες νερού ακόμη και με λίγη ηλιοφάνεια. Έχοντας ζεστό νερό συνέχεια δεν χρειάζεται να περιμένεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα να ζεσταθεί για το ντουζ πριν την δουλειά ή μετά το γυμναστήριο. Πέρα από την οικονομία στον λογαριασμό σου έχεις και οικονομία χρόνου αφού δεν χρειάζεται να περιμένεις.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα