Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπιδόματα, συντάξεις και έκτακτες ενισχύσεις: Δεκαπενθήμερο πληρωμών

Επιδόματα, συντάξεις και έκτακτες ενισχύσεις: Δεκαπενθήμερο πληρωμών

Λίγο πριν από τις γιορτές  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα καταβληθούν συντάξεις, επιδόματα καθώς και το δώρο Χριστουγέννων.

Αυτή η οικονομική ενίσχυση θα αποτελέσει «ανάσα» για τους δικαιούχους, την ώρα που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες θα δοθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των 250 ευρώ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά:

-Σε συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 600 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

-Σε περίπου 36.000 ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.

-Σε περίπου 174.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.

-Σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

-Σε 225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα δοθεί διπλή δόση.

-Σε 800.000 δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, μαζί με την αντίστοιχη εφάπαξ ενίσχυση του Απριλίου, υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Στις 21 Δεκεμβρίου η α’ δόση του επιδόματος θέρμανσης

Ενώ, στις 21 του μηνός θα δοθεί η αυξημένη πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, τόσο από το επίδομα όσο και από την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος, θα υπάρξει και η εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει τον Δεκέμβριο 600 ευρώ ανά υπάλληλο οριζόντια. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 37 εκατ. ευρώ.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Με αλλαγές οι πληρωμές

Πληρωμές με αλλαγές έρχονται για 1,2 εκ. συνταξιούχους που θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 σχεδόν 1στους 2 συνταξιούχους θα δει αύξηση στα ποσά καθώς θα λάβει αυξημένες συντάξεις λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και θα καταβληθεί η τέταρτη δόση του νόμου Βρούτση.

Αναλυτικότερα η καταβολή αυξημένης σύνταξης σε περίπου 910.000 συνταξιούχους λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις 21 με 23 Δεκεμβρίου θα γίνει μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023. Η κατάργηση θα δωσει ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την εισφορά όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρω.

Το Δώρο Χριστουγέννων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι και η μόνη κατηγορία εργαζομένων που έχει απομείνει να λαμβάνει τον λεγόμενο 13ο μισθό.

Η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των απασχολούμενων δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή ολόκληρη την προαναφερόμενη χρονική περίοδο δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι

Σε περίπτωση όμως που η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα