Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπίδομα ανεργίας: Ο νέος τρόπος υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού

Επίδομα ανεργίας: Ο νέος τρόπος υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού

Αλλαγές σχεδιάζουν, να υλοποιήσουν εντός του 2024, στο επίδομα ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ, επηρεάζοντας χιλιάδες ανέργους!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα φτάνει έως 1300 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν δουλέψει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, τους πρώτους μήνες. Για όσους έχουν λιγότερα χρόνια θα δίνεται το ποσό των 479 ευρώ.

Δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού
Το νέο πλαίσιο θα εμπεριέχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αλλά στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Τη σύνδεση δηλαδή του επιδόματος ανεργίας με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Έτσι όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση θα είναι μεταβλητό και θα μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 ευρώ. Θα είναι δηλαδή πιο κοντά στο μισθό του –, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Ακόμη θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μισθός, που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν κατά την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες.

Επίσης, θα επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα, να απασχολούνται σποραδικά, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Ωστόσο θα υπάρχει και σύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας. Ο άνεργος θα υποχρεούται να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Στοπ στα 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους
Παράλληλα αναμένεται να καταργηθεί το επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων, και να αυξηθεί το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Συνοπτικά, εξετάζεται:

Κατάργηση επιδόματος για μακροχρόνια ανέργους
Δημιουργία ενιαίου επιδόματος για πάνω από 12 μήνες
Κλιμακούμενο ποσό, το οποίο θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση.
Το υψηλότερο ποσό καθορίζεται από τα έτη εργασίας-ασφάλισης
Ειδικότερα, λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας, εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να φτάνει έως και τους 18 μήνες.

Ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσοστό έως 65% του μέσου όρου του μισθού του, κατά την τελευταία τριετία πριν απολυθεί.

Άρα, στο ενδεχόμενο που αυτός ο μέσος όρος είναι 1.000 ευρώ, τότε ο άνεργος για τρεις μήνες θα λαμβάνει ως επίδομα ανεργίας, 650 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια για το β’ τρίμηνο της ανεργίας, το επίδομα θα υποχωρεί στο 60% και για το τρίτο τρίμηνο στο 55% του μέσου όρου του μισθού του ανέργου, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία τριετία της εργασίας του. Για το δ’ τρίμηνο, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί ένα έτος καταβολής επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που είναι σήμερα η εν λόγω παροχή, δηλαδή 479 ευρώ. Στο ανώτατο πεδίο, το αντίστοιχο όριο που αναμένεται να τεθεί θα είναι στα επίπεδα των 1.200 – 1.300 ευρώ. Άρα το επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το σημερινό (479 ευρώ), αλλά ούτε και μεγαλύτερο από 1.200 – 1.300 ευρώ, με βάση το μισθό που λάμβανε ο άνεργος κατά την τελευταία τριετία.

Παραδείγματα εφαρμογής

Αν για παράδειγμα, ο άνεργος με 1.000 ευρώ μισθό την προηγούμενη τριετία λάβει για το πρώτο τρίμηνο, επίδομα ανεργίας 650 ευρώ, ουσιαστικά θα εισπράξει 1.950 ευρώ.

Αν στη συνέχεια για το β’ τρίμηνο, το ποσοστό υποχωρήσει στο 60%, τότε θα λάβει άλλα 600 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή 1.800 ευρώ σε τρεις μήνες. Έτσι για το α’ εξάμηνο της ανεργίας του, ο δικαιούχος θα εισπράξει 3.750 ευρώ.

Στο γ’ τρίμηνο, αν το ποσό της επιδότησης πέσει στο 55%, τότε ο δικαιούχος θα λάβει 550 ευρώ το μήνα ή 1.650 ευρώ στο τρίμηνο.

Έτσι, για τους εννέα μήνες ανεργίας, το επίδομα θα ανέλθει στα 5.400 ευρώ. Τους τελευταίους τρεις μήνες θα πρέπει αναγκαστικά, ο δικαιούχος του συγκεκριμένου παραδείγματος να λάβει 479 ευρώ, άρα συνολικά θα εισπράξει 1.437 ευρώ.

Όμως σε αυτή την περίπτωση, σε ετήσια βάση, η επιδότηση του ανέργου θα είναι 6.837 ευρώ, άρα υψηλότερη από τα 6.706 ευρώ που είναι σήμερα, μαζί με την καταβολή δώρων, ποσό που αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο όριο. Έτσι, πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα, θα υπάρξουν άνεργοι που θα λάβουν επιδότηση ανεργίας, για χρονικό διάστημα πολύ μικρότερο των 12 μηνών.

Η πρόταση Πισσαρίδη
Να σημειωθεί ότι πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθετεί και η κυβέρνηση.

Η πρόταση Πισσαρίδη προβλέπει:

επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.
Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.
Οδηγίες για το πώς και πότε θα δίνεται το επίδομα ανεργίας
**Πότε μπαίνει για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας:

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του.

Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

** Για να λάβει κάποιος το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

**Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου. Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.

Πηγή:topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα