Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,8% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,8% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

- Advertisement -

Ισχυρή αύξηση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρουσίασε αύξηση κατά 10,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 5,3%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 7,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024.

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Απρίλιο 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 10,8% τον Απρίλιο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε από την αύξηση των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

• Κατά 14,0% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 10,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.

• Κατά 8,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 4,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Αντίστοιχα, η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 κατά 5,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, προήλθε από την αύξηση των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

• Κατά 12,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού. • Κατά 3,8% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 3,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Τέλος, η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,5% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: Από την αύξηση:

• Κατά 10,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 5,5% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από την μείωση: • Κατά 2,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα