Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕλεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο τον θετικό Μάρτιο

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο τον θετικό Μάρτιο

Σε ήπια πτωτικό έδαφος ξεκίνησε για το ελληνικό χρηματιστήριο η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι χαμηλών τόνων λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών, που επηρεάζει ήδη την ένταση των συναλλαγών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης της Τρίτης (26/3), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,08% στις 1.423,95 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.427,90 μονάδες. Χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.422,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13,694 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,57 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα).

Οι πληροφορίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένουν στο προσκήνιο και συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ, καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται ικανοποιούν ακόμη και τις πιο απαιτητικές προβλέψεις, υποστηρίζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ και οι μερισματικές διανομές είναι βελτιωμένες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικές μέχρι σήμερα και βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του 2022, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Βασικός στόχος της τρέχουσας «συρρικνωμένης» εβδομάδας (το Χ.Α. έμεινε κλειστό χθες και δε θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή) είναι η διατήρηση του θετικού προσήμου τον Μάρτιο, που αποτελεί παραδοσιακά έναν μήνα ρευστοποιήσεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, οι επενδυτές θέλουν να παίξουν «άμυνα» όσο πλησιάζουμε στο τέλος του α’ τριμήνου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου window dressing (ωραιοποίηση) που λαμβάνει χώρα στη λήξη μεγάλων χρονικών περιόδων.

Η εικόνα στο ταμπλό

Απώλειες 0,24% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.214,68 μονάδες. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά -0,81% στο 1,711 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-0,67% στο 1,79 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,62% στα 3,876 ευρώ). Αντίθετα, η Εθνική ενισχύεται κατά +0,93% στα 7,396 ευρώ.

Ο FTSE 25 (δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά 0,04% στις 3.432,86 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά 0,21% στις 2.401,53 μονάδες. Στον Large Cap, σημαντική άνοδο καταγράφουν η Σαράντης (+4,55% στα 11,5 ευρώ) και η Ελλάκτωρ (+2,62% στα 2,55 ευρώ).

Με κέρδη άνω του 1% ακολουθούν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που «αναρριχάται» στις παρυφές των 18 ευρώ, αλλά και η Autohellas. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν η Quest Συμμετοχών και η Viohalco. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύεται σημαντικά η Austriacard Holdings, ενώ έντονα πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν ο ΟΛΠ, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intralot, η Fourlis και η Intracom Holdings.

«Εκτοξεύεται» κατά 14,81% στο 1,24 η μετοχή της Quality & Reliability, στον απόηχο του μεγάλου πακέτου μετοχών που άλλαξε «χέρια» την περασμένη Παρασκευή. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, ιδιοκτήτης της Eurotankers, απέκτησε το 5% των μετοχών της Q&R. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Αστικά Ακίνητα καταγράφει ισχυρές απώλειες, καθώς οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 2,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,95 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό 43 μετοχές υποχωρούν, 37 ενισχύονται και 12 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα