Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕκλογές 2023: Τι ισχύει για το εκλογικό επίδομα και πότε πληρώνεται

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για το εκλογικό επίδομα και πότε πληρώνεται

- Advertisement -

Εκλογικό επίδομα αναμένεται να λάβουν ειδικά εκλογικά συνεργεία, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των εκλογών. Εκλογικό επίδομα θα πάρουν όχι μόνο οι αστυνομικοί, αλλά και οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι σε δικαστήρια, δήμους και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το ειδικό επίδομα κυμαίνεται από 150 ευρώ μέχρι 900 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο 5043/2023. Το εκλογικό επίδομα 2023 που θα λάβουν όσοι εργαστούν για τις εκλογές αυτή τη φορά, όπως προβλέπεται από την τροπολογία, θα είναι αφορολόγητα και δεν υπόκειται στις νόμιμες παρακρατήσεις που προβλέπονται στην τακτική μισθοδοσία.

Στις εκλογές του 2019 οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν 900 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικοί, πυροσβέστες, συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί, λιμενικοί, κ.λπ) πήραν εκλογικό επίδομα 150 ευρώ.
Προσωπικό που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε λάβει εκλογική αποζημίωση από 170 έως 340 ευρώ.
Τέλος, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είχαν λάβει ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.

Πότε πληρώνεται το εκλογικό επίδομα
Η πληρωμή του εκλογικού επιδόματος 2023, αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες.

Ποιοι θα λάβουν εκλογικό επίδομα – Αναλυτικά τα ποσά
Συγκεκριμένα, η ειδική εκλογική αποζημίωση των κατηγοριών των υπαλλήλων που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 43160/15.5.2023 κοινή απόφαση καθορίζεται στο ποσό των 2.070 ευρώ, ανά υπάλληλο, με την επιφύλαξη των επομένων εδαφίων:

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας – Θράκης) καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθορίζεται στο ποσό των 560 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση για τους υπαλλήλους της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Υπουργείου Εσωτερικών -Τομέα Μακεδονίας – Θράκης καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο. Για την επίτροπο της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που εδρεύει στην Αθήνα η ειδική εκλογική αποζημίωση καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ και για την αναπληρώτρια Επίτροπο της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης καθορίζεται στο ποσό των 2.070 ευρώ.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., καθορίζεται στο ποσό των 400 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίζεται στο ποσό των 1.200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίζεται στο ποσό των 370 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Δήμων καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων ευρώ 200 ευρώ, ανά υπάλληλο.

Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Εσωτερικών) που υπηρετούν ή απασχολούνται στις Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης, έως εξήντα έξι (66) άτομα, Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης, έως 20 άτομα, Προμηθειών και Υποδομών, έως 33 άτομα, Εκλογών, έως 54 άτομα, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έως 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Γενικών Διευθυντών, στις λοιπές Διευθύνσεις και μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών, έως είκοσι (20) άτομα, καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ ανά άτομο, λόγω της ιδιαιτέρως βεβαρημένης εργασίας που επιτελούν κατά την προπαρασκευαστική περίοδο των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 21ης Μαΐου 2023 καθώς και για τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση (Αριθμ. 44769) των υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, η απόφαση αφορά στα εκλογικά συνεργεία που θα βοηθήσουν στον εξαιρετικά μεγάλο όγκο εργασιών, που απαιτείται για τη διοργάνωση και τη συστηματοποίηση των ενεργειών και εργασιών για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 21ης Μαΐου 2023, καθώς και για τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του παραπάνω προσωπικού θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, ΑΛΕ 2910601056, του Ειδικού Φορέα 1007206, οικονομικού έτους 2023 και θα ανέλθει στο ποσό των 13.721.110 ευρώ περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δοθεί και άλλο εκλογικό επίδομα στις δεύτερες εκλογές.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα