Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕίδος πολυτελείας το ελαιόλαδο – Ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο

Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο – Ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο

Σε είδος πολυτελείας αναμένεται να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα όταν το λάδι θα βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σε ένα δεκαήμερο και συγκεκριμένα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου, το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και τιμής. Η παραγωγή στην Ελλάδα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανήλθε σε 340.000 τόνους, ωστόσο τη νέα ελαιοκομική περίοδο εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο μισό, περίπου στους 150.000-180.000 τόνους, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Ως αποτέλεσμα της ελλιπούς παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία, η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου κατέγραψε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 ευρώ στον παραγωγό, ενώ η νέα σοδειά αναμένεται να φεύγει από τον παραγωγό σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή από 10 ευρώ και πάνω.

Την ίδια ώρα, συγκριτικά στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο λάδι και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ. Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ισπανική Ένωση Καταναλωτών το ελαιόλαδο στην χώρα μας είναι σημαντικά ακριβότερο, 2,245 €/λίτρο, 30% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις άλλες Μεσογειακές χώρες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα