Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕΦΚΑ: Έρχονται τα “ραβασάκια” για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους

ΕΦΚΑ: Έρχονται τα “ραβασάκια” για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους

Έρχονται νέα “ραβασάκια” με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές από τον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του μήνα τη διαδικασία για την εκκαθάριση των  ασφαλιστικών εισφορών του 2021 των 250.000 παράλληλα απασχολουμένων. Αυτό αφορά σε περίπου 250.000 μισθωτούς που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα αλλά συγχρόνως διατηρούν και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για το 2021
Επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές κατά μέσο όρο 600-800 ευρώ για το περασμένο έτος αναμένεται να πληρώσουν περίπου 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Αυτή είναι η διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει για τις μη μισθωτές υπηρεσίες που προσφέρουν και τις αποδοχές που λαμβάνουν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους.

Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία).

Πάντως η εξόφληση των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να γίνει ακόμη και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι για τους περισσότερους παράλληλα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν είτε πιστωτικά είτε μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα πάρουν επιστροφές εισφορών είτε δεν θα λάβουν.  Ωστόσο εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, τότε θα πρέπει να  πληρώσει υψηλότερες εισφορές.

Οι κερδισμένοι
Δεν χρειάζεται να καταβάλουν επιπλέον ασφαλιστική εισφορά οι παραλλήλως απασχολούμενοι  που καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ). Για την κατηγορία αυτή αναστέλλεται αυτομάτως η έκδοση ειδοποιητηρίου των ασφαλιστικών εισφορών.

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα