Οι πληρωμές των συντάξεων καθώς και των επιδομάτων, όπου τα επιδόματα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν θα δουν αύξηση στον λογαριασμό τους και το έκτακτο επίδομα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες εβδομάδες των 150 ευρώ, θα γίνουν την εβδομάδα 18 με 21 Δεκεμβρίου, είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης.
Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι είναι μέχρι σήμερα σε διαβούλευση και από αύριο θα πάει στις επιτροπές της Βουλής. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί και περιέχει πολλές ευνοϊκές διατάξεις, είπε. Μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση μιας αδικίας όσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας.
Οι μη μισθωτές μητέρες έπαιρναν, για παράδειγμα, για τέσσερις μήνες το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, αλλά δεν έπαιρναν όταν γεννούσαν το επίδομα μητρότητας. Αυτό αλλάζει με τον νέο ασφαλιστικό και πλέον οι νέες μητέρες μη μισθωτές θα παίρνουν 780 ευρώ για 9 μήνες αφού γεννήσουν, χωρίς να χάνουν το επίδομα λοχείας και κυοφορίας όσο είναι έγκυοι, δηλαδή τα 600 ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2024
Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση θα γίνεται ομογενοποίηση των παροχών για τους ασφαλισμένους. Υπάρχουν ειδικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο Εργασίας όπου δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Οι παροχές αφορούν επιδόματα μητρότητας, επιδόματα αναπηρίας, έξοδα κηδείας και άλλες αντίστοιχες παροχές σε χρήμα.
Υπάρχει το εξής φαινόμενο στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενοποιήθηκε, αλλά υπάρχουν διαφορετικές παροχές ανά τέως Ταμείο, δηλαδή άλλα έξοδα κηδείας παίρνει η οικογένεια του εκλιπόντος που ήταν ασφαλισμένος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή στον ΕΔΟΕΑΠ ή στο ΙΚΑ ή σε κάποιο άλλο Ταμείο.
Είναι μια αδικία κυρίως προς τους αγρότες, προς τον ΟΓΑ και προς τους μισθωτούς και θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας αυτής, θα είναι πιο αντικειμενικά τα κριτήρια. Αυτή είναι η λογική, και επάνω σε αυτό εργάζονται ομάδες εργασίας. Μιλάμε όμως για το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει το καλοκαίρι του 2024.
Η μεγαλύτερη αδικία είναι οι μισθοί και οι συντάξεις που παίρνουμε σε αυτή τη χώρα, είπε η Σταυρούλα Χριστοφιλέα. Αυτό που συζητάμε δηλαδή ένας συνταξιούχος να χρειάζεται να δουλέψει ενώ έχει ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο, γιατί δεν τα καταφέρνει να ζήσει. Νομίζω ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες.
Να απαντήσω σ αυτό που λέτε. Καταρχάς υπάρχει το εξής, δεν είναι υποχρεωτική εργασία για τους συνταξιούχους, είναι πάντα προαιρετική.
Αλλά καταργείται άλλη μια αδικία, η περικοπή 30% του πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Άρα πλέον οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους ολόκληρη και βεβαίως θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με αντικατάσταση του 30% με ένα πόρο 10% επί της μισθωτής εργασίας, είπε ο κ. Τσούνης.