Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΔιόδια: Εισήγηση για 6μηνη παράταση στις αυξήσεις

Διόδια: Εισήγηση για 6μηνη παράταση στις αυξήσεις

Εξάμηνη τουλάχιστον παράταση στις αυξήσεις των διοδίων είναι η εισήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι στις συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ακόμη δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το τι θα γίνει με το θέμα των αυξήσεων, που είναι να ισχύσουν από τις αρχές Ιανουαρίου, βάσει πληθωρισμού, εντούτοις αυτό (σ.σ. η εξάμηνη παράταση) φαίνεται να είναι στην παρούσα φάση και ένα από τα επικρατέστερο σενάρια.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εν λόγω εισήγηση προβλέπει την αύξηση των διοδίων από τους παραχωρησιούχους, σύμφωνα με τους ισχύοντες υπολογισμούς, η οποία όμως θα παραμείνει “παγωμένη” για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες.

Ήδη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει προσφάτως ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις διοδίων στις εθνικές οδούς, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις”.

“Επειδή διαβάζω διάφορα περί αυξήσεων που έρχονται με τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων. Όπως έχει γίνει παραδείγματος χάρη στην Πελοπόννησο, έτσι και στις υπόλοιπες παραχωρήσεις, θα πάμε σε μία διαδικασία όπου σιγά-σιγά θα δείτε να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις. Αυτό είναι το δίκαιο. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Οκτωβρίου οι παραχωρησιούχοι έχουν στείλει τα σχετικά έγγραφα υπολογισμού των νέων διοδίων που θα ισχύσουν από την 1η/1/2023 στη σχετική διεύθυνση του Υπουργείου (Δ17), η οποία και περί τα τέλη του ίδιου μήνα απεφάνθει περί της ορθότητας του υπολογισμού των αυξήσεων.

Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου και των παραχωρησιούχων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα