Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρηματιστήριο Αθηνών: Ρευστοποιήσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρευστοποιήσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Έχοντας ως «βαρίδι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ελληνικό χρηματιστήριο συντονίζεται με τις πτωτικές τάσεις των ευρωαγορών και έχει ξεκινήσει τη σημερινή (10/6) συνεδρίαση με απώλειες που πλησίασαν προσωρινά το -1%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του -0,79% και διαπραγματεύεται στις 1.446,90 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.444,19 (χαμηλό ημέρας) και των 1.448,25 μονάδων (υψηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΔ προέρχεται από τριήμερο ράλι, που του είχε αποφέρει σωρευτικά κέρδη +2,36%. Επομένως, οι λελογισμένες ρευστοποιήσεις ίσως να είναι έτσι κι αλλιώς εντός προγράμματος.

Η τεράστια αποχή και η μερική αποδυνάμωση της κυβέρνησης προβληματίζουν σε εγχώριο επίπεδο, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό, όπως ισχύει με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έδειξαν με ηχηρό τρόπο την δυσπιστία τους στις παραδοσιακές δυνάμεις, γεγονός που ίσως αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να ανακατέψουν ξανά την «τράπουλα».

Το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας φαίνεται πως μπορεί να υποστηριχθεί στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει μεν απώλειες στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να κλονίζεται, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι όποιες αναταράξεις προκύψουν στην εγχώρια αγορά λογίζονται ως ελεγχόμενες από τους αναλυτές και αποτελούν μία καλή αφορμή για νέο profit taking, στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης του Χ.Α. το τελευταίο 8μηνο.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τις απώλειες του δείκτη CAC 40 να προσεγγίζουν το -2%. Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale ηγούνται των απωλειών του Stoxx, αμφότερες με πτώση περίπου στο -6%. Ελεγχόμενη η διόρθωση στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ, το οποίο υποχωρεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου (-0,5%) και της βρετανικής στερλίνας (-0,2%).

πηγή:protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα