Διαθέσιμη είναι πλέον στα κινητά τηλέφωνα η εφαρμογή Appodixi. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους. Αν δηλαδή η απόδειξη που παίρνουν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.
Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.
Πώς θα κατεβάσετε την εφαρμογή Appodixi
Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi
ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple) https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371
Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και ότι εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, θα δίνεται στους πολίτες που καταγγέλλουν το γεγονός, μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση.
Τα χρηματικά μπόνους θα είναι ανάλογα με την αξία της απόδειξης και μπορεί να φθάνουν τα 1.500 ευρώ ή και τα 2.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να είναι το ανώτατο όριο.
Η διαδικασία
Όσον αφορά στη διαδικασία, με τη νέα εφαρμογή, της ΑΑΔΕ για τα κινητά τηλέφωνα, θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.
Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και γίνει επώνυμη καταγγελία στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου, ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:
Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
πηγή enikonomia.gr