Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑνακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή: Και νέοι δικαιούχοι από βδομάδα για επιδοτούμενες αγορές

Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή: Και νέοι δικαιούχοι από βδομάδα για επιδοτούμενες αγορές

Περισσότερες από 250.000 παλιές ενεργοβόρες συσκευές πήγαν για… ανακύκλωση μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», δίνοντας έτσι ενεργειακές «ανάσες» σε περισσότερα από 230.000 νοικοκυριά: Την ευκαιρία τους να αγοράσουν με εκπτωτικά κουπόνια νέες ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά αποσύροντας παλιά μοντέλα που όμως βρίσκονται σε λειτουργία, θα έχουν ακόμη 140.000 επιλαχόντες από τη «δεξαμενή» αιτήσεων που έγιναν όταν βγήκε στον «αέρα» το πρόγραμμα.

Ακόμη μία φάση του προγράμματος αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και αφού κλείσει ο κύκλος που ήδη «τρέχει» μετά και την ένταξη των νέων δικαιούχων: Οι ωφελούμενοι της προηγούμενης φάσης ξεπερνούν συνολικά τους 230.000. Είναι ενδεικτικό πως περισσότεροι από 80.000 νέοι δικαιούχοι εντάχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Άλλοι 140.000 δικαιούχοι από τη «δεξαμενή» των επιλαχόντων
Το πρόγραμμα ενισχύεται με ακόμη 140 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε άλλους 140.000 επιλαχόντες να αποσύρουν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά) και να τις αντικαταστήσουν με πιο αποδοτικές ενεργειακά και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Από τις αρχές Νοεμβρίου είχαν ανοίξει voucher για περίπου 20.000 επιλαχόντες και στην συνέχεια εντάχθηκαν επιπλέον 61.429 νέοι δικαιούχοι, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι απαιτούμενοι πόροι για τα voucher των επιπλέον δικαιούχων προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα που δημιουργείται ανάλογα με το ποσό των επιταγών που εξαργυρώνονται τελικά (σ.σ. κάποιοι έκαναν μικρότερης αξίας αγορές) για την απόκτηση συσκευών στα καταστήματα οδηγεί στην έκδοση νέων επιταγών.

Πόσα χρήματα παίρνει κάθε δικαιούχος

Κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135-710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη), αλλά πολλοί δεν εξαντλούν το ποσό που τους αναλογεί, οπότε το υπόλοιπο πιστώνεται εκ νέου στο πρόγραμμα. Έτσι όταν δημιουργείται ένα ικανό απόθεμα ειδοποιούνται νέοι δικαιούχοι.

Όταν θα πιστωθούν τα 140 εκατ. ευρώ από την επόμενη εβδομάδα και λάβουν τα χρήματα περίπου 140.000 νέοι δικαιούχοι (370.000 ωφελούμενοι συνολικά), η διαδικασία θα τρέξει για 90 ημέρες, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος. Η δράση πάντως εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικών ειδών, με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς, χωρίς να υπολογίζεται ο τζίρος που γίνεται σε συνδεδεμένες υπηρεσίες όπως στο δίκτυο των εγκαταστατών, των μεταφορών, των εργοστασίων ανακύκλωσης, που πολλαπλασιάζουν το αποτύπωμα 2 και 3 φορές.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ακόμη ότι καθώς πιστώνονται νέοι πόροι στο πρόγραμμα, εισέρχονται δικαιούχοι από υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες και άρα μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.

Αποσύρθηκαν περισσότερες από 250.000 παλιές συσκευές

Μέχρι πολύ πρόσφατα είχαν γίνει διαδικασίες ανακύκλωσης για πάνω από 254.100 συσκευές. Είχαν παραδοθεί από έμπορο σε φορέα ανακύκλωσης περίπου 4.800 και είχαν παραδοθεί από ιδιώτες σε εμπόρους άλλες 21.000.

Πρόκειται για συσκευές 30-40 ετών κατά μέσο όρο, που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1980 και 1990 και καταλήγουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Με τις νέες συσκευές υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσουμε περισσότερα από 800 MWh σε ετήσια βάση, αποτύπωμα που διευρύνεται με την ενίσχυση του προγράμματος με νέους πόρους.

Διαθέσιμες στις αρχές της εβδομάδας ήταν πάνω από 142.200 επιταγές κι είχαν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί από έμπορο σχεδόν 212.500, δηλαδή το σύνολο επιταγών που εκδόθηκαν είναι άνω των 354.700. Από τις συσκευές που πουλήθηκαν, το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν τα κλιματιστικά, με πάνω από 97.000. Ακολουθούν τα ψυγεία, περίπου 95.000 και τέλος, οι καταψύκτες με πάνω από 20.000 συσκευές να έχουν πουληθεί αυτή την εβδομάδα.

Μετά από μικρή καθυστέρηση, όλα δείχνουν ότι οι τεχνικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης κατανομής, έχουν τακτοποιηθεί και γίνονται προσπάθειες για να ενεργοποιηθεί άμεσα η β’ φάση του προγράμματος (που εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο, ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας).

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τυπικά 1η Δεκεμβρίου, με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ενός μήνα, για τυχόν αλλαγές/επιστροφές προϊόντων και αγορά νέων. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που τρέχει αποκλειστικά ψηφιακά, με την εξέλιξη σε όλες τις πτυχές της δράσης να καταγράφεται στην πλατφόρμα. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, σημαίνει ταχύτερες διαδικασίες και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, αλλά απαιτεί εξοικείωση από τους εμπλεκόμενους και τους χρήστες του προγράμματος

Πηγή:enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα