Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκρίβεια: Σε ανοδική τροχιά ξανά καύσιμα και φυσικό αέριο

Ακρίβεια: Σε ανοδική τροχιά ξανά καύσιμα και φυσικό αέριο

- Advertisement -

Μικρή άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής σταθερότητας.

Η άνοδος σε diesel κίνησης και βενζίνη κυμαίνεται από 3 έως και 5 λεπτά το λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και συνδυάζεται με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, μάλλον άσχημα είναι τα νέα και από το μέτωπο του φυσικού αερίου. Μετά από μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης της τιμής, που έφτασε να βρεθεί την Πέμπτη το πρωί στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, την Παρασκευή το απόγευμα έκλεισε στα 53 ευρώ, με άνοδο, δηλαδή, μέσα σε λίγες ώρες της τάξεως του 30%.

Οι αιτίες ανόδου εστιάζονται στο γεγονός ότι αυξάνεται η ζήτηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στην Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη, ενώ αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ράλι στην τιμή του αερίου την άνοιξη, όταν και οι χώρες της Ευρώπης θα προσπαθήσουν να γεμίσουν ξανά τις δεξαμενές τους.

Αυξάνεται η ζήτηση στα καύσιμα

Στην αγορά των καυσίμων, οι τιμές σε βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστες μεταβολές, αλλά την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως των πέντε λεπτών το λίτρο, με τις αυξήσεις να αφορούν κατά κύριο λόγο την τιμή της βενζίνης.

Η τιμή της βενζίνης κινείται προς το 1,9 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ το diesel κίνησης είναι στην περιοχή του 1,65 ευρώ το λίτρο. Στην περιφέρεια οι τιμές είναι σαφώς πιο ψηλά. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, εκεί δεν παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις, μιας και φτάνουμε προς το τέλος της περιόδου και η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι ανοιξιάτικες παρά χειμωνιάτικες.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι λιανικές τιμές πλέον επηρεάζονται ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου από το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό είναι κυρίως απόρροια της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης που παρατηρείται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού οι καταναλωτές επιλέγουν τις περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια. Ένα στοιχείο που θα καθορίσει την πορεία των τιμών στα καύσιμα, είναι η ζήτηση. Και ενώ τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα η τάση αλλάζει.

Χαμηλές… πτήσεις για τον ΕΦΚ

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα τόσο από πέρυσι, όσο και έναντι του στόχου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις τιμών, αφού υπολογίζεται ανά λίτρο, γίνεται κατανοητό ότι οι πολίτες μείωσαν τις μετακινήσεις τους σε σχέση με πέρυσι, ως ένα μέσο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΕΦΚ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στα 259 εκατ. έναντι 298 εκατ. πέρυσι τον ίδιο μήνα και έναντι στόχου για έσοδα 313 εκατ. Δηλαδή, υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρυσι 11% και απόκλιση έναντι του στόχου κατά 17,6%. Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες η τιμή του Brent επέστρεψε σε ανοδική τροχιά και ξεπέρασε τα 82 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Ημερησία

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα