Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκίνητα: Μέσω τραπεζών οι αγοραπωλησίες

Ακίνητα: Μέσω τραπεζών οι αγοραπωλησίες

Τέλος η χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες θα διενεργούνται πλέον μόνο μέσω τραπεζών (διάθεση των χρημάτων με έμβασμα κλπ).
Από την άλλη όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερα από 3 ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών παρόχων (τύπου Airbnb ,Booking.com κλπ) θα θεωρούνται ότι λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη στην εφορία όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Τα δύο αυτά μέτρα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ προκειμένου από τη μια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (130.000 ακίνητα εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικών παρόχων) και από την άλλη να παταχθεί το “ξέπλυμα μαύρου” η και βρώμικου χρήματος, που χρησιμοποιείται κατά κόρον ως μέσο για την απόκτηση ακινήτων.

Τι αλλάζει πρακτικά στις δύο παραπάνω περιπτώσεις; Οσόν αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες σήμερα 8 στις 10 γίνονται με μετρητά, δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει ακίνητο προσκομίζοντας μετρητά στην τράπεζα που τα είχε “κρυμμένα” σε στρώμα (και ήταν εννοείται “μαύρα”) καθώς για μια απλή συναλλαγή η τράπεζα ζητά να μάθει την προέλευσή τους. Άρα θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις που τα βρήκε καθώς εδώ μιλάμε για ποσά πάνω από 80.000 ευρώ έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου. Οι μόνοι που δεν θα έχουν πρόβλημα είναι αυτοί που έχουν ήδη ελεγμένες καταθέσεις χρημάτων στις τράπεζες.

Η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό μέσο, δηλαδή έμβασμα, δηλαδή μεταφορά ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό κλπ και μάλιστα, για το σύνολο του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Υπεύθυνοι για αυτό θα είναι οι συμβολαιογράφοι που θα πρέπει να αποτυπώνουν πως καταβλήθηκε το τίμημα της αγοραπωλησίας δηλώντας τον αριθμό της ηλεκτρονικής πληρωμής ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Συμφωνίες αγοραπωλησιών ακινήτων με μετρητά στο χέρι δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι έχοντες και ενοικιάζοντας από 3 και περισσότερα ακίνητα για μία η λίγες ημέρες θα πληρώνουν Φ.Π.Α. και όλα τα τέλη που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Κι αυτά εκτός του φόρου που καταβάλλουν ήδη για το εισόδημα που εισπράττουν από τις μισθώσεις για το οποίο εφαρμόζονται φορολογικοί συντελεστές από 15%-45% ανάλογα με το ύψος του.

Πηγή:athina984.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα