Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαAirbnb: Έρχονται πρόστιμα ως 5.000 ευρώ

Airbnb: Έρχονται πρόστιμα ως 5.000 ευρώ

Έρχονται αυστηροί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ εν όψει των εορτών στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων (Airbnb). H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους που λαμβάνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα μπουν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ακινήτων.

Το δίχτυ που έχει στήσει ήδη η ΑΑΔΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν τους «Διαχειριστές» ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ή και με επιτόπιους ελέγχους από μικτά συνεργεία ελέγχου προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ιδιοκτήτες εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

Για τις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις δεδομένων:

από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε2 και Ε1),
από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9)
από τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων των ιδιοκτητών με στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking, VRBO),
από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ
από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ίδιων φορολογουμένων.
Στόχος είναι να εντοπιστούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Στο «μάτι» μπαίνουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Αν και για τις μισθώσεις αυτές, δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλλονται οι δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων όπως και να δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται στη φορολογική δήλωση.

Ποιους βάζει στο στόχαστρο ελέγχων οι ΑΑΔΕ
Οι ΑΑΔΕ θα ψάξει ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα.

Σε περιπτώσεις με αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται οι αναλογούντες προσαυξημένοι τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά των οποίων θα κυμαίνονται από 10% έως και 50% επί της διαφοράς φόρου που θα έχει προκύψει.

Για ποιους το πρόστιμο των 5.000 ευρώ
Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» ή ότι αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών.

Τους παραβάτες η εφορία θα καλέσει να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις μη δήλωσης του ΑΜΑ ή ελλιπών δηλώσεων των στοιχείων των ακινήτων στο Μητρώο και στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους ιδιοκτήτες εντοπίσουν για την άμεση συμμόρφωσή τους.

Αν δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις (δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους) εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ θα δουν τα ακίνητά τους να διαγράφονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα