Αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στις τιμές σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες τους προηγούμενους μήνες.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά αγροτικές καλλιέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δημιούργησαν ελλείψεις αυξάνοντας τις τιμές.
Ειδικότερα, στην χώρα μας οι βροχοπτώσεις έφεραν καταστροφές σε καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και από τις πυρκαγιές σε διάφορες σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Ρόδο επηρεάζοντας δενδροκαλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία.
Επιπλέον και φέτος το ζήτημα της έλλειψης των εργατικών χεριών αποτέλεσε έναν ακόμα αρνητικό παράγοντα που αύξησε το κόστος συγκομιδής.
Συγκεκριμένα, η μειωμένη παραγωγή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο καθώς η χώρα μας είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές σε σιτηρά, γαλακτοκομικά αλλά και σε πρώτες ύλες γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη τη διαμόρφωση των τιμών και κρατά σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των κοινώς διακινούμενων ειδών διατροφής, εμφανίζει αύξηση κατά 1,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους για το ρύζι και το λάδι. Μάλιστα, η αύξηση αυτή ήταν η πρώτη μετά τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι υψηλότερες τιμές της ζάχαρης οδήγησαν σε αύξηση. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους σημαντικότερους παραγωγούς στον κόσμο, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-2023 λόγω της ξηρασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαμόρφωση των τιμών το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρξει.
Τι λένε οι ειδικοί
Πολλαπλάσιες αναμένεται να είναι οι τιμές των σιτηρών κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη, σύμφωνα με τον πρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρο Κίντζιο.
«Αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών στα σιτηρά χωρίς όμως αυτή να είναι και επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν βέβαια των κερδοσκοπικών πιέσεων» σημείωσε στο OPEN ο κ. Κίντζιος.
Πάντως, οι Έλληνες αρτοποιοί πιστεύουν ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων. Μάλιστα, τονίζουν πως όταν είχαν πέσει οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.
«Είχαμε μια αποκλιμάκωση στην τιμή του σιταριού της τάξεως του 80% με 90%. Αυτή η μείωση δεν πέρασε στο αλεύρι που αγοράζουμε εμείς» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκούμερα στο OPEN.
O λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων νοικοκυριού
«Κόκκινο» χτυπάει και η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ο λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων νοικοκυριού έχει ανέβει τον Αύγουστο στα 450 ευρώ από 250 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.
Ενδεικτικά σύμφωνα με την Ένωση:
Χοιρινός λαιμός: Η τιμή του έχει “σκαρφαλώσει” στα 6, 77 ευρώ το κιλό από 4,65 ευρώ το κιλό που ήταν τον Φεβρουάριο.
Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας: Πωλείται στο 1,52 ευρώ από 1,12 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο
Φρυγανιές επώνυμης ετικέτας: Η τιμή έχει φτάσει το 1,12 λεπτά από 0,89 λεπτά που ήταν προηγουμένως
Πηγή;enikos.gr