Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαAναζητούν συγκάτοικο για να αντέξουν το ενοίκιο

Aναζητούν συγκάτοικο για να αντέξουν το ενοίκιο

.

******

Σαφάρι» για την ενοικίαση διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και στους Αμπελοκήπους πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η ψηφιακή πλατφόρμα MyRoomie, η οποία φιλοδοξεί να διευκολύνει τη συγκατοίκηση ως ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των ενοικίων. Η πλατφόρμα μετράει ήδη 5.500 χρήστες που βρίσκονται σε αναζήτηση συγκατοίκου, όπως επίσης και περίπου 1.500 ακίνητα που έχουν προσφερθεί από μεμονωμένους ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες, που επίσης αναζητούν συγκατοίκους προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.

Ποιοτικές κατοικίες

«Με τη νέα υπηρεσία MyRoomie SafeRent απευθυνόμαστε σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να μας εκμισθώσουν το ακίνητό τους και να μη χρειάζεται να ανησυχούν με τη διαχείρισή του. Η υπηρεσία προσφέρει εγγυημένο ενοίκιο από τη MyRoomie κι εμείς εξασφαλίζουμε περισσότερα ακίνητα για να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές μέσω της πλατφόρμας μας», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του MyRoomie. Μέσω της απευθείας ενοικίασης διαμερισμάτων η πλατφόρμα εξασφαλίζει περισσότερα ακίνητα για τους χρήστες της, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων ήταν σαφώς υψηλότερος από τα προσφερόμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται η ζήτηση.

Παράλληλα, όμως, με το να διαθέτει η ίδια η πλατφόρμα ακίνητα διαθέσιμα για συγκατοίκους, προσφέρει κι άλλα πλεονεκτήματα. «Το να έχουμε πλέον εμείς οι ίδιοι τη διαχείριση των ακινήτων μάς επιτρέπει να είμαστε πιο συνεπείς σε αυτό που προσφέρουμε στους χρήστες μας, δηλαδή στην ποιότητα των κατοικιών, στο πώς είναι διαμορφωμένα και τι παροχές έχουν. Εχουμε δηλαδή έλεγχο της ποιότητας της υπηρεσίας, κάτι που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Ασφαλώς συνεχίζουμε να φιλοξενούμε και μεμονωμένα ακίνητα ιδιωτών. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», σημειώνει ο κ. Πρίτης. Ολα τα ακίνητα θα προσφέρονται επιπλωμένα και εξοπλισμένα από τη MyRoomie, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη είναι πιθανό να γίνονται και παρεμβάσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση των ακινήτων (π.χ. για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον δωμάτιο).

Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 56,1% μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, εφόσον τους παρέχει προσωπικό χώρο και ανέσεις.

Μέχρι σήμερα η MyRoomie έχει εξασφαλίσει 20 διαμερίσματα και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη μίσθωση επιπλέον 80 διαμερισμάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, το Κολωνάκι και οι Αμπελόκηποι. Παράλληλα, πάνω από 100 ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση του ακινήτου τους στην πλατφόρμα. Οπως τονίζει ο κ. Πρίτης, «βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από αρκετούς ιδιοκτήτες να διαθέσουν το ακίνητό τους με αυτόν τον τρόπο, καθώς θέλουν να απαλλαγούν από τη διαχείρισή του και κυρίως να αποφύγουν “φέσια” και φθορές μεγάλου κόστους».

Οι παράδοξοι «κανόνες» της ελληνικής αγοράς κατοικίας

Ασφαλώς δεν λείπουν και τα «ευτράπελα». Για παράδειγμα, μια ιδιοκτήτρια έσπευσε να υπερδιπλασιάσει το ζητούμενο ενοίκιο μόλις ενημερώθηκε ότι το διαμέρισμά της θα προοριζόταν για συγκατοίκηση. Ουσιαστικά, δηλαδή, ακύρωσε στην πράξη το όφελος που μπορεί να έχει κάποιος επιλέγοντας να συγκατοικήσει με κάποιον άλλον και να μοιραστεί τα έξοδα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η MyRoomie θα αναζητήσει και ολόκληρες πολυκατοικίες, ώστε να τις μετατρέψει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με στόχο τη συγκατοίκηση, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών στους ενοίκους.

Διεθνής τάση

Η επιλογή της συγκατοίκησης κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Σε πρόσφατη έρευνά του το διεθνές δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX Europe, με σημαντική παρουσία και στην ελληνική αγορά, μέσω της RE/MAX Ελλάς, ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι απευθύνονται σε νέα μοντέλα ιδιοκτησίας ακινήτων και συγκατοίκησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους, και συγκεκριμένα το 56,1%, μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις. Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.

Μειώνει και τη μοναξιά

Το 21,2% των ερωτηθέντων βλέπει τη συγκατοίκηση και ως έναν τρόπο να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Δηλαδή, εκτός από οικονομικό κίνητρο, διαφαίνεται πως η εύρεση συγκατοίκου μπορεί να έχει και άλλους ρόλους, π.χ. για την κοινωνικοποίηση και την ψυχική υγεία των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τη RE/MAX, «αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους μικρότερους ηλικίας Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτή την κατεύθυνση, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της συγκατοίκησης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, σκέφτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Από τους δέκα συνταξιούχους που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν και να συγκατοικήσουν με τρίτους, οι τέσσερις από αυτούς απάντησαν ότι θα το σκέφτονταν, καθώς η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εκείνους. Επίσης, η συνιδιοκτησία δεν συναντάται πια μόνο στις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, αλλά συνιστά το μέσο για να αποκτήσει κανείς μια ακριβότερη κύρια κατοικία».

Μοιράζεσαι τις δουλειές του σπιτιού και παράλληλα εξοικονομείς χρήματα

 

Οταν μετακόμισε στην Αθήνα η 33χρονη Στεφανία, αρχικά δεν ήθελε να μένει μόνη της. «Για να έχω παρέα», λέει στην «Κ», τονίζοντας ότι ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα μέσα στην πανδημία, «και για να μοιράζονται και τα έξοδα». Είχε κοιτάξει διάφορα σπίτια, σκεπτόμενη το ενδεχόμενο να νοικιάσει χωρίς συγκάτοικο, αλλά καθώς εργάζεται στον καλλιτεχνικό χώρο, και δεν έχει σταθερό εισόδημα, αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα να συγκατοικήσει.

Πλέον, έπειτα από 3,5 χρόνια που ζει με μία φίλη της στην Κυψέλη, η συγκατοίκηση έπαψε να είναι θέμα επιλογής. «Οσο περνάει ο καιρός μου φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζήσω μόνη μου λόγω ενοικίων, λογαριασμών, σούπερ μάρκετ κ.ά.», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι και οι περισσότεροι φίλοι της που ζουν στην Αθήνα συγκατοικούν. «Εκτός αν έχουν αγορασμένο σπίτι από τους γονείς τους ή αν έχουν βρει να νοικιάσουν από κάποιον φίλο ή γνωστό, και τότε το ενοίκιο είναι κάπως πιο λογικό», δηλώνει η ίδια.

Παρότι στο εξωτερικό, ειδικά σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η συγκατοίκηση μεταξύ όχι μόνο φοιτητών αλλά και επαγγελματιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο, στην Ελλάδα αρχίζει τώρα να γίνεται κομμάτι της πραγματικότητας, και ειδικά για ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί.

Μια 27χρονη, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί, δηλώνει στην «Κ» ότι μέχρι πρότινος ζούσε ανάμεσα στο Νέο Ηράκλειο και στη Μεταμόρφωση. Αλλά καθώς περνάει τον περισσότερο χρόνο της στο κέντρο της πόλης, αποφάσισε να μετακομίσει. Αρχικά, ήθελε να ζήσει μόνη. «Οταν μπήκα στις μικρές αγγελίες και είδα τι κυκλοφορεί όμως, η συγκατοίκηση έγινε μονόδρομος – δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν όσοι δεν συγκατοικούν και δεν έχουν βοήθεια από την οικογένειά τους, μου φαίνεται άθλος», αναφέρει.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν όσοι δεν συγκατοικούν και δεν έχουν βοήθεια από την οικογένειά τους, μου φαίνεται άθλος».

«Μόνο σε σπίτι με 2-3 δωμάτια μπορούσες να δίνεις ένα νορμάλ ενοίκιο και να σου μένει κάτι και για διασκέδαση», συμπληρώνει. Δεν ήθελε να συγκατοικήσει με τον σύντροφό της ακόμα, οπότε ξεκίνησε να αναζητά συγκάτοικο σε διάφορες ομάδες στο Facebook, από όπου και βρήκε τη συγκάτοικο νούμερο 1. Τρεις μήνες αργότερα, μετακόμισε μια καλή της φίλη στην Αθήνα, η οποία σύντομα έγινε η συγκάτοικος νούμερο 2, παίρνοντας το τρίτο δωμάτιο του σπιτιού που νοικιάζουν στον Νέο Κόσμο, το οποίο μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν ως γραφείο.

Είναι δύσκολο μια συγκατοίκηση να είναι από την αρχή αρμονική, ειδικά όταν είναι με άτομο που δεν γνωρίζεις, αλλά, πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, έχει και άλλα θετικά, δηλώνει η 27χρονη. «Μοιράζεσαι τις δουλειές και δεν πέφτει όλο το βάρος σε ένα άτομο, μπορείς να μένεις σε ένα μεγαλύτερο σπίτι και άρα είναι πιο άνετη η ζωή», λέει στην «Κ». Παρ’ όλα αυτά, πολλοί φίλοι της προτιμούν από το να συγκατοικήσουν, να μένουν με τους γονείς τους. «Βλέπουν όλη την κατάσταση σαν μια σπατάλη», τονίζει, «προτιμούν να κρατήσουν χρήματα με την ελπίδα να φύγουν έξω, έστω για μεταπτυχιακό, ή κάποια στιγμή να αγοράσουν σπίτι».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα