Την προηγούμενη Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Ράικος, ιδρυτής και CEO του ομίλου λογιστικών υπηρεσιών KRS, έβγαλε απογοητευμένος φωτογραφία τον υπολογιστή του. Στη φωτογραφία διακρίνονται τρία post-it που γράφουν «Don’t trust, verify!», «Η ποιοτική εξυπηρέτηση είναι μια μορφή καλοσύνης» και «Ο σκοπός καθορίζει την αξία της πληροφορίας», ενώ στην οθόνη φαίνεται ο ίδιος σε ένα, μοναχικό, παράθυρο Zoom. Μόλις τον έχουν «στήσει» δύο υποψήφιοι εργαζόμενοι που δεν εμφανίστηκαν για τα προγραμματισμένα interviews. «Τι άλλο να κάνω για να θέλετε να εργάζεστε εδώ;», σκέφτηκε.
Από 1.1.2022 η εταιρεία του είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εφαρμόζει 6ωρη εργασία με αμοιβές 8ώρου. Ηταν το αποτέλεσμα προετοιμασίας περίπου δύο χρόνων, από τότε που του ήρθε αυτή η «τρελή ιδέα» όπως την ονομάζει. Τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι της εταιρείας του εργάζονταν έξι αντί για οκτώ ώρες και προλάβαιναν να φροντίζουν τις οικογένειές τους και τον εαυτό τους; Αυτό θα βελτίωνε τον τρόπο ζωής τους και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά τους; Ακούγεται περισσότερο «υπολογισμένη» κίνηση από όσο ίσως ήταν πραγματικά. Το 2017, στα 31 του, ο Κωνσταντίνος Ράικος πέρασε έναν σοβαρό καρκίνο. Τους περίπου 10 μήνες που χρειάστηκε να ζήσει σε καραντίνα για να θεραπευτεί δεν σταμάτησε να σκέφτεται την εταιρεία, να φτιάχνει στο μυαλό του σενάρια που την εξελίσσουν, να δημιουργεί. «Από το νοσοκομείο άρχισα να σκέφτομαι τρόπους πώς να λειτουργώ την εταιρεία μου απομακρυσμένα. Να δημιουργώ εφαρμογές και ένα σύστημα που θα βελτίωνε συνολικά την ποιότητα της δουλειάς μας», θυμάται μιλώντας στην «Καθημερινή». Είχε μάθει για τα καλά ότι η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και υποχρεώσεις. «Μήπως υπάρχει λοιπόν κι άλλος τρόπος;».
Η μετάβαση
Από τα τέλη του 2019, η σκέψη γύρω από ένα εναλλακτικό σύστημα εργασίας έγινε πιο εντατική. Ηδη είχε εφαρμόσει το μέτρο του «πρωινού καφέ». Κάθε μέρα είχε και ένα μίτινγκ με διαφορετικό τμήμα με στόχο τη συνεχή βελτίωση του συστήματος. «Σκοπός μας ήταν να πετύχουμε την εφαρμογή του 6ώρου». Πράγματι, από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν με 6ωρη εργασία μόνο τις Παρασκευές και από τις αρχές του χρόνου το μέτρο ισχύει για όλα τα τμήματα και όλες τις ημέρες.
«Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν εύκολα να συνηθίσουν τους νέους χρόνους, ένιωθαν να πιέζονται. Εχουμε μπολιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα του ωραρίου 9-5».
Η αλλαγή δεν ήταν εύκολη. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν εύκολα να συνηθίσουν τους νέους χρόνους, ένιωθαν να πιέζονται. Εχουμε μπολιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα του ωραρίου 9-5 που νιώθουμε ενοχές αν εργαστούμε λιγότερο», λέει ο κ. Ράικος. «Κι εγώ ο ίδιος έχοντας γαλουχηθεί από εφοπλιστές που πήγαιναν στο γραφείο στις 6 το πρωί, έκανα καιρό να ξεπεράσω ότι μπορώ να πηγαίνω στις 10 στη δουλειά. Είναι μια πεποίθηση που θεωρώ ότι πρέπει να σπάσει. Στην εταιρεία τη σπάσαμε ακαριαία. Δύο χρόνια το δουλεύαμε, αλλά δεν το πίστευαν ότι θα γίνει τελικά».
«Αγχος επιβίωσης»
Ο Κωνσταντίνος Ράικος έχει ακούσει πολλά «μπράβο» αυτές τις ημέρες για την πρωτοβουλία του, όμως έχει τη διάθεση να διευκρινίσει: «Για όποιον νομίζει ότι είναι λούνα παρκ το γραφείο, να πω ότι δεν είναι. Δεν είμαι ανιδιοτελής άνθρωπος. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να επιβιώνουμε σε ένα win win περιβάλλον. Οταν πέρασα καρκίνο πέρασα κι εγώ μεγάλο άγχος επιβίωσης. Εγώ όμως είχα πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορούσαν να με στηρίξουν, κάποιος που ζει με ένα μισθό;».
Το ότι κατάφερε να εφαρμόσει το 6ωρο αλλά και όλες τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων του, τα αφιερώνει στη μνήμη της Ανθούλας Κατσαβούνη, της συνεργάτιδός του που το καλοκαίρι έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο. Ηταν μόλις 40 ετών.
Πηγή: Καθημερινή