Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία10+3 τρόποι προστασίας της κάρτας μας όταν «σηκώνουμε» χρήματα από ΑΤΜ

10+3 τρόποι προστασίας της κάρτας μας όταν «σηκώνουμε» χρήματα από ΑΤΜ

.

Όταν πάμε σε κάποιο ΑΤΜ για να «σηκώσουμε» χρήματα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν επιτήδειοι που θέλουν να κλέψουν ή να υποκλέψουν την κάρτα μας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν 10+3 τρόπους προστασίας των στοιχείων μας.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που επιτήδειοι είτε έχουν επιτεθεί σε πολίτες για να τους κλέψουν χρήματα ή την κάρτα τους ενώ, με πιο πρόσφατη αυτή της Θεσσαλονίκης, έχουν βρει τρόπους να υποκλέπτουν τα στοιχεία της κάρτας και τον κωδικό PIN που πληκτρολογούμε.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ορισμένες χρήσιμες πρακτικές – συμβουλές για την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των συναλλαγών τους, είναι οι ακόλουθες:

Να ελέγχουν προσεκτικά το χώρο γύρω από το ΑΤΜ για τυχόν ύποπτες κινήσεις, πριν την έναρξη της συναλλαγής.
Να βεβαιώνονται ότι στο χώρο που βρίσκεται το ΑΤΜ δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
Σε περίπτωση εντοπισμού οποιουδήποτε ύποπτου αντικειμένου, αλλοιώσεων στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κλπ. να αποφεύγουν τη χρήση του συγκεκριμένου ΑΤΜ και να ειδοποιούν άμεσα την Τράπεζα.
Σε περίπτωση που το ΑΤΜ κρατήσει την κάρτα ή υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή να επικοινωνούν μόνο με την τράπεζα που χορήγησε την κάρτα.
Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ. το ΑΤΜ δεν δίνει χρήματα), να ελέγχουν την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν ζητήθηκε προηγουμένως απόδειξη συναλλαγής, να τοποθετούν ξανά την κάρτα στο ΑΤΜ και να ελέγχουν το υπόλοιπο του λογαριασμού ή τις τελευταίες κινήσεις του.
Να μην εμπιστεύονται άγνωστους που προθυμοποιούνται να βοηθήσουν στο χειρισμό του ΑΤΜ ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας.
Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη να επικοινωνούν μόνο με τα τηλέφωνα της τράπεζας.
Κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού ΡΙΝ να «προστατεύουν» το πληκτρολόγιο, ώστε να μην μπορεί κανείς στον περιβάλλοντα χώρο να αντιληφθεί τον τετραψήφιο μυστικό αριθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων να μετρούν τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα γίνεται.
Να φροντίζουν να μην είναι μόνοι όταν χρησιμοποιούν το ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
Να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο εμπιστοσύνης όταν εκταμιεύουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα.
Κατά την χρήση ΑΤΜ που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο να μην επιτρέπουν σε άγνωστα άτομα την είσοδο στο χώρο.
Να μην αφήνουν τα κλειδιά ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό ενώ χρησιμοποιούν ΑΤΜ και να μην αφήνουν την μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη.

πηγή aftodioikisi.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα