Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία10 μυστικά για να πάρετε τα 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα

10 μυστικά για να πάρετε τα 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για να λάβουν τα νοικοκυριά την επιδότηση ύψους 18-600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη.

 

Η αποζημίωση θα υπολογιστεί για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

 

Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της κοινής υπουργικής απόφασης που ξεκαθαρίζει το τοπίο της επιστροφής των αυξημένων χρεώσεων άνοιξε τον δρόμο για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Power Pass μετά τις 14 Ιουνίου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείωνώστε εντός του Ιουλίου οι δικαιούχοι να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα ποσά της αποζημίωσης.

 

«Τα ΝΕΑ» με έναν οδηγό 10 ερωτήσεων – απαντήσεων αποκρυπτογραφούν τα «μυστικά» της αποζημίωσης

 

Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση των 18 – 600 ευρώ;

 

Οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

 

Για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει:

 

Να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass.
Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο. Εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021 πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.
Να έχει δηλώσει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου. Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου.
Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

 

Οι σύζυγοι θα πρέπει να υποβάλουν και οι δύο αίτηση για την κύρια κατοικία τους;

 

Η αίτηση υποβάλλεται μόνο από ένα μέλος. Επιπλέον, σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.

 

Στην αίτηση θα πρέπει να δηλώσω τα στοιχεία της κύριας κατοικίας μου;

 

Οχι. Ολα τα στοιχεία για την κύρια κατοικία αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021.

 

Τον Μάρτιο άλλαξα κύρια κατοικία. Πώς θα λάβω την ενίσχυση;

 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία κατά το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει στην πλατφόρμα power pass τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν.

 

Ο γιος μου σπουδάζει στην Πάτρα και διαμένει σε μισθωμένη κατοικία. Πώς θα λάβω την ενίσχυση;

 

Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών τους εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Για την υποβολή αίτησης θα πρέπει προηγουμένως απαραιτήτως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος. Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή. Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022.

 

Για να υποβάλω αίτηση για τη φοιτητική κατοικία θα πρέπει να έχω ήδη υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση;

 

Ναι. Οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης για τη ενίσχυση των 18-600 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

 

Τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αντλούνται από τα στοιχεία της οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).
Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

 

Εχω δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Κρήτη. Δικαιούμαι και για τα δύο παιδιά αποζημίωση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος;

 

Ναι. Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις φοιτητικές κατοικίες.

 

Τι ισχύει σε περίπτωση που μια παροχή δηλώνεται από περισσότερους δικαιούχους;

 

Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.
Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.
Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

 

Πότε και πώς θα πληρωθεί η αποζημίωση;

 

Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα