Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΌλα τα επιδόματα σε μια ψηφιακή κάρτα – Πώς θα λειτουργεί το...

Όλα τα επιδόματα σε μια ψηφιακή κάρτα – Πώς θα λειτουργεί το νέο μοντέλο για τη χορήγησή τους

- Advertisement -

Όλα τα επιδόματα σε μια ψηφιακή κάρτα. Το νέο μοντέλο για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών σε 2 εκατ. δικαιούχους.

 

Την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει έως το φθινόπωρο να «τρέξει» η διαδικασία, με στόχο να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στο σημερινό μοντέλο πληρωμής των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία διευκολύνει τις αδήλωτες (μαύρες) και σκιώδεις συναλλαγές, όπως χρήση ροζ τηλεφωνικών γραμμών και διαδικτυακό τζόγο.

Με τη μεταρρύθμιση, όπως σημειώνεται, θα βελτιωθεί η διαφάνεια των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από δικαιούχους επιδομάτων και θα δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών. Η εφαρμογή του νέου συστήματος απαιτεί τη συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας το έργο. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ γι’ αυτή τη συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Πώς θα λειτουργεί
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «R», στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών κυριαρχεί η κατεύθυνση επιλογής του μοντέλου της ψηφιακής κάρτας, όπως εφαρμόστηκε στην επιδότηση του fuel pass, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για ομάδες του πληθυσμού που είτε δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία είτε ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων τονίζουν πως η επιλογή της ψηφιακής κάρτας επιβάλλεται στην παρούσα κατάσταση, δεδομένης της έλλειψης πρώτων υλών στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που έχει περιορίσει τη διακίνηση πλαστικών προϊόντων.

Μια πρόταση που συζητείται προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο της έλλειψης πλαστικού, σε περίπτωση που η ψηφιακή-άυλη κάρτα δεν επιλεγεί, καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, είναι η εξής: η χρήση της χρεωστικής κάρτας που έχει σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, με τη διαφορά ότι το επίδομα θα πιστώνεται μεν στον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ως υποκατηγορία, και τα χρήματα αυτά δεν θα μπορεί -κατόπιν σχετικής προσαρμογής των συστημάτων των τραπεζών- να τα σηκώνει με τη μορφή μετρητών ο δικαιούχος είτε μέσω ΑΤΜ είτε από το γκισέ.

Η χρήση τους θα γίνεται μόνο μέσω της κάρτας και σε συγκεκριμένα καταστήματα, τα οποία θα συνδέονται με τις δαπάνες που θα επιτρέπει η αρχιτεκτονική του επιδόματος.

Μια σημαντική αλλαγή που θα φέρουν οι προπληρωμένες κάρτες θα είναι ότι οι συναλλαγές θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Η αλλαγή αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο δεσμεύσεων, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «η πλειονότητα των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρώνεται μέσω προπληρωμένων καρτών».

Όπως αναφέρεται, το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου 3% του ΑΕΠ σε κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας και η συντριπτική πλειονότητά τους καταβάλλεται με τη μορφή της κατάθεσης σε λογαριασμό.

πηγή real news

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα