Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΧρυσός: Γιατί πέφτει η τιμή του – Οι λόγοι υπέρ ή κατά...

Χρυσός: Γιατί πέφτει η τιμή του – Οι λόγοι υπέρ ή κατά της συνέχισης του ράλι

.

Η τιμή του χρυσού έχει σπάσει 15 φορές το ιστορικό υψηλό του από τον Μάρτιο, το οποίο τώρα βρίσκεται περίπου στα 2431 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά – ένα πρωτοφανές ρεκόρ καταδίωξης.

Η ανοδική τάση της τιμής του χρυσού τροφοδοτήθηκε επίσης από το αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν την περασμένη Παρασκευή – η τιμή του χρυσού αυξήθηκε και πάλι κοντά στο υψηλό ρεκόρ.

Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στην αρχή της εβδομάδας: με μια υποχώρηση 2,8% τη Δευτέρα (22.04.24), η τιμή του χρυσού έχασε σε μια ημέρα περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά από τον Ιούνιο του 2022.

Την Τρίτη (23.04.24), έπεσε κατά διαστήματα ακόμη και κάτω από το όριο των 2300 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αν και η τιμή στη συνέχεια ανέκαμψε κάπως, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σήμερα περίπου 3% κάτω από το επίπεδο της περασμένης Παρασκευής (19.04.24).

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν καθοδική διόρθωση της τιμής του χρυσού. Σύμφωνα με το χρηματιστήριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (CME), τα στοιχήματα των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων για πτώση των τιμών αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 7%. Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής.

Ως εκ τούτου, αρκετές μεγάλες τράπεζες έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις τιμές. Ο εμπειρογνώμονας της UBS σε θέματα εμπορευμάτων Τζιοβάνι Σταούνοβο (Giovanni Staunovo), για παράδειγμα, γράφει: “Διατηρούμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά troy”.

Είναι η τρέχουσα αδυναμία των τιμών μια καλή στιγμή για τους επενδυτές να μπουν στον χρυσό; Η Handelsblatt παρουσιάζει ποιοι παράγοντες μιλούν υπέρ ή κατά της συνέχισης του ράλι:

Παράγοντες κατά της συνέχισης του ράλι:

  • Αναβολή της στροφής των επιτοκίων

Εκτός από την – κατά την άποψη ορισμένων παραγόντων της αγοράς – πιο χαλαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων επιβαρύνουν επίσης την τιμή του χρυσού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλείς, όπως τα κρατικά ομόλογα ή το ημερήσιο χρήμα, ο χρυσός δεν αποφέρει κανένα τακτικό εισόδημα. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το πολύτιμο μέταλλο εμφανίζεται επομένως λιγότερο ελκυστικό σε σύγκριση με πολλές άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ο Αλεξάντερ Τσούμπφε (Alexander Zumpfe), έμπορος χρυσού στην εξειδικευμένη εταιρεία πολύτιμων μετάλλων Heraeus, γράφει: “Υπάρχει πίεση στο μέταλλο και από την πλευρά των επιτοκίων: Ένας αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων στην αγορά δεν αναμένει πλέον μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ”.

Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των εμπόρων δεν αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ μετρίασε τις ελπίδες για μια επικείμενη στροφή των επιτοκίων ενόψει των εκπληκτικά υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η τιμή του χρυσού αρχικά ελάχιστα αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές. Φαίνεται ότι η συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιτοκίων και του χρυσού γίνεται όλο και πιο αδύναμη. Αντιθέτως, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και άλλοι αγοραστές, όπως οι κεντρικές τράπεζες, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία μεταξύ των επενδυτών.

“Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θεμελιώδες μείγμα των γεωπολιτικών εντάσεων, της πτώσης των επιτοκίων – τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα – και των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες”, τονίζει επίσης ο Τσούμπφε. Για το λόγο αυτό, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μια διαρκή διόρθωση της τιμής του χρυσού.

  • Πιθανή φούσκα

Όταν η τιμή του χρυσού ξεκίνησε την πορεία ρεκόρ της στις αρχές Μαρτίου, η πλειονότητα των αναλυτών έσπαγε το κεφάλι της για να καταλάβει το “γιατί;”. Ο αναλυτής της Commerzbank, Thu Lan Ngyuen εξήγησε ότι η εξέλιξη στην αγορά χρυσού είχε τα χαρακτηριστικά μιας ορθολογικής φούσκας. Και αυτό γιατί “το γεγονός ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αποκλίνουν από τους θεμελιώδεις παράγοντες δεν έρχεται κατ’ ανάγκη σε αντίθεση με την υπόθεση της ορθολογικής συμπεριφοράς των επενδυτών”.

Αυτό που εννοεί με αυτό είναι ότι αν ένας επενδυτής υποθέσει ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί – όχι λόγω θεμελιωδών στοιχείων, αλλά επειδή όλοι οι άλλοι ποντάρουν σε αυτό – τότε είναι επίσης λογικό να αγοράσει χρυσό.

Η Nguyen τονίζει ότι μια “θεμελιωδώς δικαιολογημένη” τιμή του χρυσού δεν είναι βέβαια σαφώς προσδιορίσιμη. “Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η απόκλιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των τυπικών θεμελιωδών παραγόντων μπορεί να συνεχιστεί για πάντα”, προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά, η Commerzbank αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα φθάσει τα 2200 με 2300 δολάρια ανά ουγγιά φέτος, εν μέρει λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Παράγοντες υπέρ της συνέχισης του ράλι

  • Οι θεσμικοί επενδυτές συγκρατούνται

Αυτό που έκανε την πρόσφατη πορεία ρεκόρ τόσο ασυνήθιστη ήταν ότι καθοδηγήθηκε από διαφορετικούς αγοραστές από ό,τι συνήθως συμβαίνει. Κανονικά, είναι κυρίως οι θεσμικοί επενδυτές σε ETFs με αντίκρισμα στο χρυσό που κατευθύνουν τις βραχυπρόθεσμες τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με την ένωση του κλάδου World Gold Council (WGC), τα ETF χρυσού κατέγραψαν εκροές για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές της Citigroup βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου για την τιμή του χρυσού, επειδή οι επενδυτές ETF έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής. Η αισιόδοξη πρόβλεψή τους: ο χρυσός θα φθάσει πιθανότατα τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στους επόμενους έξι έως 18 μήνες. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η μέση τιμή κατά το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στα 2350 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο αναλυτής της UBS Staunovo υποστηρίζει επίσης τις προσδοκίες των συναδέλφων του της Citigroup με την εκτίμησή του για την τάση της αγοράς: “Για την επόμενη αύξηση των τιμών, χρειαζόμαστε ακόμη ζήτηση από τους επενδυτές ETF, οι οποίοι πιθανώς θα στραφούν από την πώληση στην αγορά εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων”, γράφει.

  • Κινέζοι επενδυτές βιάζονται για χρυσό

Σε αντίθεση με την τάση, τα κινεζικά ETF χρυσού έχουν ήδη καταγράψει εισροές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Μια ματιά στις κινεζικές εισαγωγές χρυσού είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ανέλθει σε 2.800 τόνους τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι περισσότερο από το σύνολο του χρυσού που καλύπτεται από τα αντίστοιχα ETF.

Και από αυτό το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, οι εισαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κινεζική ζήτηση για χρυσό είναι επομένως τόσο υψηλή που το ασφάλιστρο επί της τιμής του χρυσού στο Λονδίνο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 35 δολάρια ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Ο ιστορικός μέσος όρος είναι επτά δολάρια ΗΠΑ.

Η υψηλή κινεζική ζήτηση μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις ενόψει της προβληματικής αγοράς ακινήτων και της αποδυνάμωσης της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights με έδρα το Χονγκ Κονγκ, εξηγεί στο Bloomberg: “Με τους ελέγχους συναλλάγματος και κεφαλαίου, δεν μπορείτε απλώς να επενδύσετε σε άλλες αγορές”. Ο ίδιος βλέπει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.

  • Υψηλή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες

Δεν είναι μόνο οι Κινέζοι επενδυτές που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, αλλά και η κινεζική κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με το WGC, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε χρυσό για 17ο συνεχόμενο μήνα. Μόνο το πρώτο τρίμηνο, τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν κατά 27 τόνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν είναι η μόνη μη δυτική χώρα της οποίας η κεντρική τράπεζα αποθηκεύει χρυσό. Και αυτό διότι οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2022. Σύμφωνα με το WGC, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν επομένως τις τιμές του χρυσού κατά περίπου δέκα έως 15 %.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί, ιδίως καθώς πολλές αναδυόμενες αγορές θέλουν να γίνουν λιγότερο εξαρτημένες από το δολάριο ΗΠΑ αγοράζοντας χρυσό. Προσπαθούν επίσης να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις αγοράζοντας χρυσό.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)