Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις μετά την παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις μετά την παράταση

Έως τις 29 Ιουλίου έχουν προθεσμία οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους, μετά την παράταση που έδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τη φορολογική δήλωση μέσα από έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων-απαντήσεων που παρουσιάζει το enikonomia.gr. Αναλυτικά:

Επηρεάζει η παράταση των φορολογικών δηλώσεων την εξόφληση του φόρου εισοδήματος;
Το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει  λόγω της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022 και να έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Τι ισχύει για όσους δεν μπορούν  να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε δόσεις;
Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε δόσεις έχουν τις παρακάτω εναλλακτικές επιλογές :

Μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους:

είτε στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων,
είτε να τον αποπληρώσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.
Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για τη φορολογία εισοδήματος: Τι ισχύει για τα  πρόστιμα;
Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση για τη φορολογία εισοδήματος  θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 100 έως 500 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Την ίδια στιγμή ενδέχεται να καταβάλουν και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής έως και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Φορολογικές δηλώσεις: Ο οδηγός της ΑΑΔΕ για το έντυπο Ε1 -Ερωτήσεις και απαντήσεις
Την ίδια στιγμή και η ΑΑΔΕ έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τρόπο  που θα πρέπει να υποβληθεί η φορολογική δήλωση στο Ε1.Αναλυτικά:

 

Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική  μου δήλωση;
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις  των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής  Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή  στην  αρμόδια Δ.Ο.Υ Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν  κωδικούς  πρόσβασης  πρέπει να εγγραφούν  ηλεκτρονικά στις  υπηρεσίες  πιστοποίησης  του myAADE. Εναλλακτικά, η  δήλωση φορολογουμένου που δεν διαθέτει  κωδικούς  πρόσβασης,  μπορεί να υποβληθεί  ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση  προς τον φοροτεχνικό -λογιστή -λογιστικό γραφείο  αφορά στη διαχείριση  των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3  και πραγματοποιείται  διαδικτυακά  στην εφαρμογή  διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού  του φορολογουμένου μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE

Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης .Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον /τη σύζυγο μου;
Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση.  Η δήλωση  που αφορά στην πτωχευτική  περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στην  αρμόδια Δ.Ο.Τ. από τον σύνδικο πτώχευσης
Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

Είμαι φορολογικός  κάτοικος  αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική  μου κατοικία. Πώς θα την διορθώσω;
Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής δήλωσης κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

Δεν συμφωνώ  με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Η προ-συμπλήρωση  έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την  επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων  ή αμοιβών  από εργοδότες  και φορείς  βάσει των Α.1101/2019   και Α.1275/2021,όπως ισχύουν.

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή τον φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης  υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης  ή ο φορέας  να υποβάλει ηλεκτρονικά  εκ  νέου  το αρχείο  με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης .Σε περίπτωση  που ο εργοδότης   υποβάλλει  εκ νέου  αρχείο βεβαιώσεων  θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωση  μου ότι φιλοξενώ  φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;
Στον  κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε  τον ΑΦΜ  του προσώπου  που φιλοξενείται , τα τ.μ  της οικία σας και τους μήνες   που τον φιλοξενήσατε

πηγή enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα