Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Τα πρόστιμα σε όσους δεν τις υποβάλουν ή τις κάνουν...

Φορολογικές δηλώσεις: Τα πρόστιμα σε όσους δεν τις υποβάλουν ή τις κάνουν εκπρόθεσμα

“Βαριές καμπάνες” για όσους δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ή τις υποβάλλουν εκπρόθεσμα ή με ελλιπή στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  για το φορολογικό έτος 2021 λήγει στις 29 Ιουλίου 2022, ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα δοθεί νέα παράταση για την υποβολή τους καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τους λογιστές για αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500 ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως την παραπάνω ημερομηνία. Αναλυτικά:

  • Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ θα καταβάλει όποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση ή την υποβάλει εκπρόθεσμα ή την υποβάλει ελλιπή από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
  • Με το πρόστιμο των 100 ευρώ επιβαρύνεται αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
  • Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας  και τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι  ελεύθερος επαγγελματίας  και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Εάν  έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Πηγή: enikonomia

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα